En varmepumpe montert på et hus i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Salget av varme­pumper i de største EU-landene falt med hele 47 prosent i første halvår sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, melder Financial Times (FT).

I løpet av de første seks månedene av 2024 ble det bare solgt 765.000 varmepumper i de 13 store europeiske landene, deriblant Frankrike, Italia, Tyskland og Sverige, som til sammen står for 80 prosent av markedet, ifølge European Heat Pump Association (EHPA).

Salget falt fra 1,44 millioner i samme periode i fjor, ettersom færre subsidier og lavere gasspriser reduserte insentivet for husholdningene til å bytte bort fra gasskjeler, la EHPA til.

EU ønsker av klimapolitiske grunner å redusere bruken av fossile energikilder, og etter Russlands invasjon satte unionen mål om storstilt installasjon av varmepumper, som går på strøm, også for å gjøre unionen mindre avhengig av russisk energi.

Men utstyret er dyrt, det er mangel på installatører og offentlige støtteordninger som ble innført, er nå redusert, skriver FT.

Tyskland hadde håpet å bli et foregangsland i overgangen til den nye teknologien, men en lov som ble innført i fjor for å oppmuntre folk til å bytte ut gass- og oljefyrte kjeler med varmepumper, førte til en massiv offentlig motreaksjon, og regjeringen trakk seg til slutt tilbake og vannet ut lovforslagene.

Nyheten er en av tallrike indikasjoner på at EU ikke lykkes med unionens programfestede «avkarbonisering», som tar sikte på null nettoutslipp av klimagasser innen 2050, og 55 prosents reduksjon innen 2030. En analytiker FT siterer, kaller det «utfordringer i energiomstillingen».

Det øker presset på EU om å oppgi de urealistiske ambisjonene, som imidlertid er en prestisjesak for EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Italias regjering har allerede signalisert motstand både mot forbudet mot salg av biler med forbrenningsmotor fra 2035 og planlagte krav til reduserte klimagassutslipp fra bygninger.

Varmepumpebransjen oppfordrer på sin side EU til å iverksette tiltak for å «snu markedet», opplyser FT – hvilket ikke kan forstås som noe annet enn å fortsette subsidieringen.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.