– Hadde hun bodd i en annen stat, kunne hun vært i live nå, skriver TV2 etter debatten mellom Tim Walz og JD Vance.

Sitatet er fra Tim Walz som forteller historien om Amber Nicole Thurman da de to kandidatene debatterte abortlover. Han sa at Amber ville ha vært i live hvis hun hadde bodd i Minnesota . TV2 skriver:

– Abortforbudet kostet 28 år gamle Thurman livet

– I Georgia risikerer leger fengsel hvis de hjelper kvinner som trenger abort og historien til 28 år gamle Amber Thurman setter søkelys på risikoen det innebærer.

– Småbarnsmoren fra Georgia ble gravid med tvillinger. Uten mulighet til abort på en klinikk, fikk hun tak i abortpiller. Men hun fikk alvorlige komplikasjoner, og vevet i magen ble ikke utstøtt.

– Hun endte opp på sykehus med sepsis. Organene hennes begynte å svikte, og til slutt døde hun. Ifølge ProPublica var legene sikre på at en operasjon ville reddet livet til Thurman, men på grunn av frykten for straff ble det ikke gjort før det var for sent.

Problemet med den triste historien fra venstrevridde ProPublica er at den er basert på en løgn om abortloven i Georgia som leger og eksperter har kritisert for å være skremselspropaganda.

Denne løgnen har medlemmer av Det demokratiske partiet, deriblant visepresident Kamala Harris, brukt som bevis for behovet for å utvide aborttilgangen etter høyesterettsdommen i Dobbs v. Jackson i 2022.

Liberale medier kjører historien som sannhet uten research eller faktasjekk, også i Norge.

Unntakene i Georgias abortlov

Abort i Georgia er lovlig frem til det kan påvises hjerteslag hos fosteret.

Georgias «hjerteslagslov» sier at ingen abort skal utføres hvis det ufødte barnet har et påviselig menneskelig hjerteslag, bortsett fra i tilfelle av en medisinsk nødsituasjon, eller kromosomavvik eller tegn til andre alvorlig medfødt sykdom.

Her er den skrevne loven som også gir unntak for voldtekt eller incest.

RealClear Health oppsummerer hva som skjedde med Amber, basert på offentlig tilgjengelige fakta.

Amber Thurmans symptomer – ømhet i livmoren, lavt blodtrykk, forhøyet antall hvite blodlegemer – indikerer helt klart sepsis. Hun trengte og burde ha fått en D&C (dilatasjon og utskrapning) for å fjerne det infiserte vevet fra livmoren, en enkel prosedyre som brukes av mange gynekologiske årsaker som ikke har noe med abort å gjøre.

Men legene hennes innså tilsynelatende ikke hvor alvorlig situasjonen var før det var for sent – muligens fordi abortforkjemperne fremstiller abortmedisiner som «trygge og effektive» og fraråder kvinner å fortelle legene på legevakten at de har tatt en selvbestemt abort.

Artikkelen i ProPublica som avslørte Thurmans død, beskrev selve D&C-prosedyren som «kriminalisert» i Georgia, noe som er en åpenbar usannhet.

En enkel lesning av loven, som åpner for unntak «i tilfelle en medisinsk nødsituasjon» når det er hjerteslag eller for å fjerne et dødt ufødt barn når det ikke er det, viser at dette ikke er sant.

I rapporten nedenfor står det at forsinkelsen i utførelsen av D&C-prosedyren bidro vesentlig til hennes død.

Kjære Kamala: Slutt å utnytte denne tragedien for politisk vinning

Det er hundrevis av innlegg på X om den tragiske saken, men Amala Ekpunobi  forteller historien best og underbygger den med fakta og kunnskap om abortloven, prosedyrene og hva som egentlig skjedde med Amber Nicole. Amala sier at hun ikke engang er en radikal pro-lifer, men ønsker at sannheten skal bli fortalt.

– Kamala Harris og Oprah Winfrey har fremmet en fortelling om at Georgias abortlovgivning var årsaken til Amber Thurmans tragiske død, skriver  Amala. – Men er det dette som er fakta, eller utnytter de bare en forferdelig medisinsk tragedie for politisk vinning?

Vi må lese den lille skriften

Helt nederst i artikkelen i TV2 kan vi lese en liten notis at republikanernes statssenator fra Georgia, Ed Setzler, gir for eksempel den lette tilgjengeligheten til kjemiske abortpiller skylden for Thurmans død. Han reagerer på at demokratene bruker hennes historie til politisk vinning.

Men hvem leser det? Jeg overså det nesten selv, helt til jeg leste artikkelen en gang til. Men med TV2s overskrift, bilde og den tragiske historien vil leserne allerede ha dannet seg en historie i hodet. Om det er sant eller ikke spiller ingen rolle, for aktivistene i media har én jobb og det er å fronte sin radikale agenda, og abort er bare en av dem.

Walz repeats Georgia abortion death falsehood decried by doctors as ‘fearmongering’ | Fox News

FACT CHECK: Did 2 Women Die Because of Georgia Abortion Law? (dailysignal.com)

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her. 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.