Skjebnen har villet det slik at en populær pakistansk mufti, Tariq Masood, en høylytt forkjemper for dødsstraff for blasfemi, nu blir anklaget for selv å være blasfemiker og har måttet gjemme seg av redsel for å bli lynsjet. 

Krever dødsstraff for blasfemi

Masood som har fremståått som en sterk fortaler for dødsstraff for den som kommer i skade for å fornærme islam, har stillet kritiske spørsmål ved profeten Muhammeds lese- og skriveferdigheter. Det har utløst et enormt raseri i Pakistan og tvunget muftien til å gå i skjul for mobben på hemmelig adresse. Folk står åpent frem og krever at han skal drepes:

– Muhammad kunne hverken lese eller skrive 

Masoods kritiske spørsmål har fått stor spredning på sosiale medier. De går ut på at profeten Muhammad «hverken kunne lese eller skrive» og at han var avhengig av skriveføre andre for å få nedtegnet Koranen. 

– Profeten skrev ikke et eneste ord i Koranen, er hans dristige påstand.

Uttalelsene er blitt møtt med voldsomme reaksjoner. Særlig har shia-aktivister stemplet ham som blasfemiker og krevd at han må stilles til ansvar. 

Profeten manglet videnskapelige kunnskaper

Til en forsamling mennesker skal han ha sagt at selv om folk er uenig om en sak, hender det at de allikevel lytter til dem som har kunnskaper, men profeten manglet videnskapelige kunnskaper:

– Vi lytter til japanerne fordi de er belærte … de har doktorgrader, de er forskere, men vår profet kunne hverken lese eller skrive. Han skrev ikke et ord selv, men ba skribenter som Zaid og andre om å skrive for ham, og det oppsto grammatiske feil som han aldri la merke til, og de eksisterer den dag idag.

Han la til at Iqra Bismi,l der Allah i Koranen krever streng straff for kafirer (vantro), har «alvorlige» semantiske feil. 

– Alvorlige semantiske feil

Da reaksjonene kom var mufti Masood raskt ute og hevdet at dette var en «svertekampanje» mot ham og at anklagen var tatt ut av kontekst. Han la ut videoer der han hevder ikke å ha tatt feil, men ber om unnskyldning for å ha såret folks følelser.

På sosiale medier kom kommentarene raskt. En pakistansk podcast påpekte kontrasten mellom blasfemianklagenes fleksibilitet når de er rettet mot islamske ledere, og deres strenghet når de er rettet mot vanlige folk. 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok fra Document Forlag!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.