En maisåker vannes i Zelo Surrigone nord for Milano 12. juli 2022. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

EUs programfestede «avkarbonisering» vil øke unionens behov for import av mat, og det vil øke CO2-utslippene utenfor EU mye mer enn de vil reduseres i unionen – det konkluderer en inter­nasjonal forsker­gruppe i en viten­skapelig artikkel som den 20. september er offentliggjort i Nature Sustainability.

EUs Green Deal (EGD), på norsk ofte omtalt som unionens nye «grønne giv», tar sikte på å redusere unionens nettoutslipp av klimagasser til null innen 2050, og med 55 prosent innen 2030. Et av de planlagte virkemidlene er å endre arealbruken på en måte som reduserer det samlede jordbruks­arealet og med det også jordbruks­produksjonen.

Men det betyr at EU, som ikke er selvforsynt med mat, må importere mer mat fra land som dermed må produsere mer når unionen produserer mindre, og disse landenes produksjon medfører større utslipp av CO2, fastslår en gruppe av neder­landske, britiske, amerikanske og kinesiske forskere som er koordinert av professor Klaus Hubacek ved universitetet i Gröningen.

I sammendraget av artikkelen skriver de:

Vi finner at EGDs mål for jord- og skogbruk i 2030 kan føre til en økning i etter­spørselen etter jordbruks­areal utenfor EU på 23,9 millioner hektar, noe som i sin tur vil føre til en økning i areal­bruks­relaterte karbon­utslipp på 758,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Det tilsvarer 244,8 prosent mer utslipp av CO2 enn utslipps­reduksjonen som EU etter­streber, observerer forskerne. Unionens grønne skifte medfører med andre ord at CO2-utslippene øker globalt.

EUs Green Deal forutsetter at maten unionen importerer, skal produseres på en «klima­vennlig» måte, men det kravet kan lett omgås ved at eksport­landene bruker areal som tilfreds­stiller EUs krav til eksporten, og hugger ned skog for å produsere mat til seg selv, kommenterer forskerne.

Forskergruppen finner dermed også at de globale konsekvensene av EGD er negative også hva angår det biologiske mangfoldet i verden, spesielt i Afrika og Sør-Amerika, som EU også ønsker å bevare.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.