Omar Conteh (18), er dømt til seks år og ti måneders fengsel for drap, og han vil bli utvist på livstid – til tross for at han er født og oppvokst i Sverige. Mens en 25 år gammel mann fra Afghanistan er dømt for syv tilfeller av kjøttyveri i tingretten. Dommen er fire måneders fengsel og utvisning med forbud mot å returnere til Sverige i fem år. Skriver den svenske nettavisen Bulletin, som omtaler begge utvisningssakene.

Drapet som Omar Conteh er dømt for, ble beskrevet som «ren henrettelse» av tingretten. Det fant sted i mars 2023 da offeret, Charbel Issa, ble skutt i hjemmet sitt med familiemedlemmer til stede. Conteh var bare 17 år gammel da forbrytelsen skjedde. Utvisningsvedtaket har vakt oppsikt ettersom Conteh, til tross for at han ikke er svensk statsborger, har bodd hele livet i Sverige og har minimal tilknytning til Gambia, landet han skal deporteres til, skriver Bulletin.

Første dom av sitt slag

Dommen fra tingretten er nå bekreftet av Svea hovrätt, med bare minimal endring, og endte altså på nesten syv års fengsel. Og utvisning.–Dette er så vidt jeg vet første dom i Sverige av sitt slag. Det vil si at det er en så ung person, født og oppvokst i Sverige, blir utvist, sier hovrättsråd Therese Linderoth til SVT. Hun håper svensk Høyesterett vil ta opp denne saken for å gi veiledning om hvordan svensk rett skal dømme fremover, legger Linderoth til.

Dommen mot Conteh er del av en større sak knyttet til en konflikt mellom kriminelle innvandrergjenger i Södertälje. Politiet har knyttet drapet til den pågående konflikten mellom Ronna- och Saltskogsfalangerna i Södertäljenettverket. De dømte, Conthe og en 21-åring dømt til 14 års fengsel for medvirkning til drap, kopples till Saltskogsfalangen, mens offeret, Charbel Issa, ska vært tilknyttet Ronnafalangen.
Dette er ikke første gang Conteh har blitt dømt for alvorlige forbrytelser. Allerede som 15-åring ble han dømt for ran og tyveri.
Afghaner dømt til utvisning etter tyverier av kjøtt

Omtrent samtidig er en mann i 25-årsalderen fra Afghanistan dømt i svensk tingrett for syv tilfeller av kjøttyveri. Straffen ble fire måneders fengsel, og utvisning fra Sverige med forbud om å vende tilbake i fem år.

Tyveriene fant sted i tre forskjellige butikker i Uppsala fra januar til august 2024, hvorav fem fant sted i samme butikk mens de to andre forbrytelsene ble utført andre steder. I alle tilfeller var det kjøtt som ble stjålet, hvor verdien av tyvegodset varierer fra 850 til 2 797 svenske kroner, skriver nettavisen Bulletin.

Den afghanske mannen har ikke tilstått og hevdet i avhør at det ikke er ham som er synlig på overvåkningsfilmene/fotografiene, – bortsett fra ett av tilfellene, og da skulle han ikke stjele noe. Men dømt ble han, til fire måneders fengsel og utvisning fra Sverige, med forbud mot retur i fem år. Han er også forpliktet til å betale erstatning til berørte butikker.

Afghaneren har tidligere blitt dømt for blant annet tyveri, narkotikalovbrudd og kjøring uten førerkort.
Han søkte asyl i Sverige i oktober 2015, og fikk permanent oppholdstillatelse i 2017.

Svak tilknytning til Sverige

Tingretten angir at afghaneren har en svak tilknytning til Sverige og mangler både arbeid og familie her. Som følge av gjentatt kriminalitet og risikoen for at det forsetter, anses grunnlaget for utvisning å veie tyngre enn det som taler mot.

Det er anslagsvis to millioner innvandrere i Sverige, og vi må anta at de utgjør store deler av gruppen på ca. 800.000 som er analfabeter. Svenske myndigheter har begynt å innse at multikultur i enorme antall ikke bare er berikende, så nå ønsker den svenske regjeringen å få flere innvandrere til å forlate Sverige, frivillig, og håper å nå det målet ved øke «hjemvendings­bidraget» til 350.000 kroner.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.