Vanligvis er debatten mellom visepresidentkandidatene et rent sideshow i den amerikanske valgkampen. I år kan det derimot gi store utslag.

Debatten mellom Tim Walz og J.D. Vance finner sted tirsdag kveld, amerikansk tid, i New York. Debatten varer i 90 minutter og ledes av CBS.

Norah O’Donnell fra «CBS Evening News» og Margaret Brennan fra «Face the Nation» vil være moderatorer.

Visepresidentdebatten i New York tirsdag kveld amerikansk tid er foreløpig siste mulighet velgerne har til å se kandidatene i debatt, ettersom visepresident Kamala Harris og ekspresident Donald Trump ikke er enige om å avholde ny debatt seg imellom.

I det som allerede er en usedvanlig valgkamp kan dermed visepresidentkandidatene spille en usedvanlig stor rolle. Historisk sett beveger debatten svært få velgere, men i år skriver flere medier at det kan være annerledes. Valget ligger an til å bli så jevnt at alle muligheter til å få en eneste velger til å endre mening, er usedvanlig viktig. (NTB-AFP-AP-Reuters)

Wall Street Journal tror Walz vil møtes med spørsmål om blant annet «hans håndtering av opptøyene i Minneapolis etter politidrapet på George Floyd, hans håndtering av covid-19-pandemien, hans avgang fra Nasjonalgarden og venstredreining av politikken i Minnesota i løpet av hans tid som guvernør virker alle som muligheter».

Vance på sin side må forvente spørsmål om «kommentaren hans i 2021 om at landet styres av «barnløse kattedamer» og hvorfor han løftet frem historien om at haitianere i Ohio spiser husdyr».

Han kan også bli bedt om å forklare hvorfor han i 2016 kalte Trump en idiot og sammenlignet ham med Adolf Hitler, og hvorfor han så sent som i 2020 fortsatte å være kritisk til ham.

Vances skarpe prestasjoner mot et overfylt GOP-felt under primærvalget i Ohio i 2022 tiltrakk seg Trumps oppmerksomhet og senere hans støtte.

Der Walz framstiller seg selv som en koselig bestefar som har erfaring som fotballtrener, er Vance en betraktelig mer konfronterende og stridslysten.

– J.D. Vance er en bulldog. Det som definerer ham er på mange måter hans aggressive mediestil, sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet.

Walz er bedre likt enn Vance, men har mindre erfaring på den nasjonale scenen, og flere demokrater har prøvd å spille ned forventningene til ham Senator og Amy Klobuchar (D)mener Walz «ikke er en debattanttype.»

Mjelde ser annerledes på det.

– Jeg tror ikke det blir rått parti, for Walz skal heller ikke undervurderes. Jeg mistenker Walz for å strategisk skru ned forventningene til seg selv. Da skal det også mindre til for å gi et godt inntrykk.

Walz vil sannsynligvis nevne fotball, siden han er tidligere high school-trener). Han vil trolig også ta opp 2. amendment, den grunnlovsfestede retten til å bære våpen som mange av Demokratene ønsker å begrense eller avskaffe.

Vance ble berømt for sine memoarer «Hillbilly Elegy» om småbyen Appalachia.

I debatten vil han forsøke å fremstå som den mest sympatiske, sier en person som står hans forberedelser nær. Han vil argumentere for at Trump kan forbedre økonomien og ta tak i ulovlig innvandring.

Walz og Vance vil trolig være uenige i så å si alle sakene. Walz tilhører venstrefløyen av Demokratene, mens Vance er nært knyttet til Trumps politiske holdninger.

For de som ønsker å se debatten live, så starter den 03.00 onsdag morgen norsk tid.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.