En annen religion vil nå ha sitt eget gravsted for sine tilhengere i det multireligiøse Sverige. Og denne gangen er det ikke en ny religion, men en svært gammel, som har fått grønt lys av Länsstyrelsen for en egen gravplass.

Om lag 1500 medlemmer av Nordiska Asa-Samfundet (NAS) skal få tilbringe evigheten på et nes ved siden av Nyeds kirkegård i Molkom i Värmland.

NAS ble dannet i 2014, og to år senere ble de registrert som trossamfunn hos Kammarkollegiet. Nå er tiden inne for at de åsatroende får sitt eget gravsted. Etter planene skal området romme tre gravhauger på ni ganger fire og en halv meter, og rundt disse skal det anlegges urnegraver hvor pårørende kan plassere sine unike gravsteiner.

– Det som är viktigt för våra medlemmar är att inte ligga inne på kyrkans område och inte heller i vigd jord, säger Thommy Vähäsalo till SR Godmorgon världen.

Thommy Vähäsalo er medlem av NAS-styret for Värmland. Han er også nasjonalt blotansvarlig for fellesskapet, noe som betyr at han er dets høyeste religiøse leder. Han mener behovet for en privat gravplass i stor grad handler om anerkjennelse og tilhørighet.

– Det är ju en känsla av tillhörighet, att man har ett område som känns i hjärtat. Att det är ens eget på något vis.

Ifølge Vähäsalo er ikke den moderne åsatroen en «barnebokvariant» der man bokstavelig talt tror at «Tor rir rundt i vogn og svinger en hammer» når det tordner, men handler mer om å leve i harmoni med naturen og hedre sine nordiske røtter. På nettsiden sin beskriver NAS seg slik:

«Att våra urnordiska traditioner och vårat Nordiska ursprung och arv är värt att bevara och värt att lyfta fram. I en värld som är allt mer kaotiskt är det bra att vända sig tillbaka till vårat ursprung och rötter. [—]

[F]ör oss är det viktigt att bevara våra gamla traditioner och stå upp för vilka vi är och vårat ursprung. Att återuppväcka Asatron och åter låta våra gamla gudar Oden, Tor med flera få en synlig plats i vår vardag. Att inte längre behöva vara i skuggan av andra religioner utan att ha en egen livskraft att växa oss starka och att kunna synas och göra påverkan i den offentliga debatten.»

Forutsatt at den kommende arkeologiske undersøkelsen som skal gjennomføres på stedet ikke avdekker funn som forsinker prosessen, håper samfunnet at byggingen av gravstedet kan starte våren 2025.

Det nye gravstedet i Molkom blir det første for åsatroende i Sverige i moderne tid. Gravplasser for åsatroende finnes allerede på Island og i Danmark.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.