USAs første grunnlovs­tillegg, som garanterer ytrings­frihet, er et stort hinder for bekjempelsen av «mis­informasjon» om klima­endring­er, sa Biden-administrasjon­ens tidligere klima­utsending John Kerry nylig til World Economic Forum (WEF).

Det var under et møte i serien Sustainable Development Impact Meetings (SDIM24) i regi av WEF i New York den 25. september at Kerry deltok i drøftelser om grønn energi og fremme av FNs bærekraftsmål.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen fra Kerry kom mot slutten av en paneldebatt der en av tilhørerne spurte fra som kan gjøres for å bekjempe «desinformasjon» om klimaendringer på nettet, melder Fox News, som siterer Kerry:

«Det er mye diskusjon nå om hvordan man kan begrense disse aktørene for å garantere at de står til ansvar for fakta osv. Men hør her, hvis folk bare går til én kilde, og den kilden de går til er syk og har en agenda, og de legger ut desinformasjon, utgjør vårt første grunnlovstillegg et hinder for å bare, du vet, banke den ut av eksistens» (hammer it out of existence), sa Kerry.

Den tidligere klimautsendingen, som var utenriksminister under Obama-administrasjonen, mener man må etterstrebe allmenn enighet i klimaspørsmålet, men at sosiale medier står i veien for dette, og at problemet særlig gjelder demokratier:

«Motviljen mot og angsten for sosiale medier bare vokser og vokser. Det er en del av problemet vårt, særlig i demokratier, når det gjelder å skape konsensus rundt et hvilket som helst spørsmål. Det er veldig vanskelig å styre i dag.»

Kerry beklager at ingen har autoritet til å avgjøre hva som er sant:

«De dommerne vi pleide å ha for å avgjøre hva som er fakta og hva som ikke er fakta, er til en viss grad blitt uthulet. Og folk velger selv hvor de går for å få nyheter og informasjon. Og så kommer du inn i en ond sirkel», sa Kerry.

I en annen kommentar bemerket Kerry: «Demokratier rundt om i verden sliter nå med fraværet av en slags sannhetsdommer, og det er ingen som definerer hva som egentlig er fakta.»

Det ville vært hensiktsmessig å kunne fjerne noen ytringer, mener Kerry:

Han la til: «Hvis vi kunne fjerne noe av den skremsels­propaganda­en som foregår, og komme ned til realitetene om hva som er her for folk, er dette den største økonomiske muligheten.»

Kerry er dypt bekymret over den politiske situasjonen i USA:

Kerry understreket gjennom hele panelet viktigheten av å velge de rette personene i november, som vil ta tak i klimakrisen på en skikkelig måte.

«Jeg tror demokratiene har store utfordringer akkurat nå, og de har ikke bevist at de kan handle raskt nok og stort nok til å håndtere utfordringene de står overfor, og for meg er det noe av det dette valget handler om. Vil vi få bukt med feberen i USA?»

De ti første grunnlovstilleggene utgjør den såkalte Bill of Rights, som begrenser amerikanske myndigheters handlingsrom overfor personer, og ble vedtatt i 1791.

Det første av dem lyder:

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

«Kan demokratiet overleve uregulerte sosiale medier?» spør WEF-president Børge Brende, innen Kerry svarer at «demokratiet er svært utfordret akkurat nå» og viser til det forestående presidentvalget i USA.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.