Norges Bank har solgt milliarder av norske kroner daglig for å få penger til internasjonale investeringer for Oljefondet.

Dermed har Norges Bank og Nikolai Tangen prioritert investeringer ute på bekostning av tilliten til og verdien av den norske krone. De disponerer Oljefondet som om det var deres egen pengebinge, ikke fra det norske folks.

Tangen er investor fra City of London. Han fortsetter nå investeringene fra Oslo med ett av verdens største såkalte sovereign wealth funds til disposisjon. Sist vi sjekket var det 18.000 milliarder kroner.

Salget av norske kroner bidro til å slå bunnen ut av kursen på norske kroner i 2021 og 2022. Da var volumet på flere milliarder om dagen!

Nå er det på «beskjedne» 400 millioner kroner om dagen.

Dette er en stor endring fra i fjor, da det daglig ble solgt mellom 1 og 1,9 milliarder kroner, og 2022, da beløpet var oppe i 4,3 milliarder kroner daglig på slutten av året.

Arne Haram i Finansavisen skriver:

«Gjennom 2022 og 2023 var Norges Banks kronesalg for Oljefondet trolig med på å forsterke svekkelsen av kronen, ved at det ble gjennomført store salg, og store endringer i de daglige beløpene, også på tider der kronemarkedet var anstrengt.»

Norges Bank ga m.a.o blaffen i at kronekursen svekket seg. Selv et barn kan forstå at stort utbud og lav etterspørsel senker verdien av valutaen. Norges Bank har satt sine interesser – investeringer i utlandet – over hensynet til nordmenn: En stabil kronekurs.

Det ligger mye forakt i et slikt valg. Tangen er ikke dum. Han og Ida Wolden Bache vet godt at svak krone innsnevrer nordmenns handlefrihet og geografiske rom: Vi har rett og slett ikke råd til å reise utenlands. Det er litt av en kalddusj for nordmenn å oppdage at NOK er blitt shitcoin. Mens danskene kan feriere i Norge og handle til gi-bort-priser har vi knapt nok råd til en tur til København.

Vi er blitt fattigluser og det er selvsagt med hensikt.

Vi skal en dag få et tilbud om å bli med i eurounionen som er så gunstig at vi legger oss på kne og takker for å få lov til å gi bort landet vårt.

Kronesalget skjer for å veksle om oljeskatteinntekter i norske kroner til valuta for Oljefondets investeringer internasjonalt. Grovt forenklet øker kronesalget når oljeskatteinngangen øker, og reduseres når mer av inntektene brukes over statsbudsjettet.

https://www.finansavisen.no/makro/2024/09/30/8185818/norges-bank-fortsetter-kronesalget?zephr_sso_ott=vJmoMc#Echobox=1727684737

 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.