Norske medier, og spesielt NRK, er vonbrotne over at Israel rår over instrumenter som gjør at de kan lokalisere sine fiender enten de befinner seg 20 meter under bakken eller i en leilighet i en blokk omgitt av sivile. Israelerne finner dem, og Dagsnytt virker rådløs: Hva skal dette bety?

Spørsmålet stilles objektivt, men går i virkeligheten på NRKs forståelse av virkeligheten. Hvordan var det mulig at staten som har gjort så mye fælt i Gaza kunne fortsette i nord og eliminere lederne én for én?

Norske journalister klarer ikke se saken fra Israels synsvinkel: Israelerne gjenreiser sin rolle som strategisk stormakt og  styrker sin avskrekkingsevne.

For norske journalister er selv krig redusert til et moralsk spill der de har vetorett i forbindelse med hvem som skal «ut». Israel har for lengst krysset grensen, men hvem skal sanksjonere dem?

Det skuffer NRK stort at Biden-regimet ikke setter tommeskruene på Israel. De vet at Kamala er på deres side, men hun er bundet av valgkampen.

– Hva er Israels mål? spør studio. Spørsmålet går til Torgeir Larsen, utenriksråd i UD, med lang erfaring fra utenrikstjenesten.

Han sier at Israel vil knuse både Hizbollah og Hamas, og at Netanyahu har stort manøvreringsrom til å gjøre dette, især hvis Trump blir gjenvalgt. Men det går ikke an å knuse disse bevegelsene ved bare å ta ut lederne. Det kommer bare nye, sier Larsen.

Israel bør med andre ord resignere? Eller gå inn på en tostatsløsning med fienden, som har erklært at jødenes hjemland skal utslettes? Slike planer finnes ikke på utenriksrådens radar. Han blir ikke konfrontert med dem og kan dermed late som om de ikke eksisterer.

Derimot sier han at Iran ikke ønsker krig, men bare venter på en sjanse til å komme i forhandlingsposisjon med USA om en fornyelse av JCPOA – atomavtalen som Obama innførte ved et dekret.

Hvis du tror at Iran venter på å kunne inngå avtalen, er du en stooge – en løpergutt for ayatollahene, slik Obama var.

Han har tjenestegjort ved representasjonskontoret i Al Ram og representasjonskontoret i Gaza, vært ambassadør i Madrid og avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet. Før han ble utnevnt til ambassadør i Berlin var Larsen assisterende utenriksråd.

I perioden 2015–2017 var Larsen leder av generalsekretærens stab i Nato.

Larsen har også bakgrunn som spesialrådgiver i Statoil, Nupi og Noref (Norsk senter for konfliktløsning). Han har tidligere jobbet i Dagbladet som avdelingsleder i samfunnsavdelingen, og som debattredaktør.

Larsen var statssekretær i UD fra 2011 til 2013.

Det er en grunn til at Israel ikke delte informasjonen om at de kom til å ta ut Nasrallah. De har opplevd at amerikanerne sender informasjonen videre og sørger for å forpurre operasjonene.

Nå er det krig, og Israel tar ingen slike sjanser.

Israel vet hvordan man vinner; USA har mistet den evnen. Biden-regimet brukte over 300 millioner dollar på en flytebrygge til havs som aldri fungerte. Den var et bilde på USAs mislykkede politikk.

Amerikanerne er også blitt eksperter på å innlede kriger som ender med at de må trekke seg ut. Derfor er appetitten på Ukraina-eventyr lav.

Det er Israel som ordner opp, også overfor houthiene, som har fått holde på i månedsvis. Israelerne stiller Bidens USA i skammekroken.

Hvis ikke Trump vinner, kan det skje forferdelige ting. Avskrekkingsevnen er borte.

Det gjelder også Norge i nordområdene.

Israelske spesialsoldater har operert inne i Libanon en god stund.

Ifølge Wall Street Journal har også israelske spesialstyrker operert i landet i lang tid.

Avisen skriver at spesialstyrkene blant annet har tatt seg inn i Hizbollah-tunneler langs grensen til Israel. Målet for oppdragene har vært å samle etterretning, sier kilder tett på saken til avisen.

Hamas og Folkefronten

Hamas bekrefter at gruppens leder i Libanon, Sherif Abu al-Amin, er drept i et israelsk angrep sør i Libanon.

Angrepet ble gjennomført tidlig mandag morgen og var rettet mot en bolig i en palestinsk flyktningleir i byen Tyr. Angrepet tok også livet av Amins kone, sønn og datter, opplyser palestinske Hamas i sosiale medier.

Få timer tidligere ble tre ledere i en annen palestinsk gruppe – Folkefronten for palestinsk frigjøring (PFLP) – drept i et israelsk angrep mot en boligblokk i Beirut.

Folkefronten deltok i massakrene 7. oktober 2023, og for dette må de betale en pris. Israel er i ferd med å foreta samme oppgjør som etter München-massakren i 1972, men Norge synes ikke de har rett til det. De vil ikke en gang gå inn på legitimiteten til å ta et oppgjør, men vil dømme Israel uten å se på det storpolitiske bildet, som er motstandsfronten med Iran i spissen.

Norge er på vei over i motstandsfronten.

Hvis Torgeir Larsens tankesett er representativt for UDs linje, kan man tenke seg hvilken figur Anniken Huitfeldt kommer til å gjøre som norsk ambassadør under Trump.

 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.