Frihetspartiets (FPÖ) leder Herbert Kickl feirer valgresultatet sammen med tilhengere i Wien den 29. september 2024. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB.

En analyse av valgresultatet i Østerrike viser at valg­vinner­en Frihets­partiet (FPÖ), som fikk ca. 29 prosent av stemmene, er klart større enn de andre partiene blant velgere under 60 år.

Analysen, som er omtalt i landets newspaper of record Der Standard, viser overraskende små forskjeller i stemmemønsteret mellom menn og kvinner. Den viktigste forskjellen er at noen flere kvinner stemmer på det sosialdemokratiske partiet (SPÖ) og noen færre på det gamle konservative partiet (ÖVP), men FPÖ er størst hos begge kjønn.

Grafikk: Der Standard

Det er derimot store forskjeller i stemmemønsteret mellom de yngste (under 34), de middelaldrende (34–59) og de eldste (over 60). Det viser seg at FPÖ kun gjør det forholdsvis dårlig i den eldste gruppen, der ÖVP er klart dominerende med 38 prosent. Blant 35–59-åringer er derimot FPÖs oppslutning på hele 37 prosent.

Tallene viser at FPÖ med tiden har tatt over ÖVPs mangeårige rolle som det dominerende partiet på Østerrikes høyreside.

Enda større er oppslutningen om Herbert Kickls mannskap blant arbeidere, der hele 50 prosent stemmer på FPÖ. Oppslutningen er mye lavere blant offentlig ansatte, og aller lavest blant pensjonister. Denne statistikken viser at den nye høyresiden er blitt arbeiderklassens parti i Østerrike, slik situasjonen også er i f.eks. Frankrike og Italia.

Analysen viser ellers at det i svært liten grad er Herbert Kickls person som motiverer folk til å stemme på FPÖ, en opplysning som kan gjøre det enklere for partilederen å tre til side dersom det er nødvendig for å danne en koalisjon med ÖVP.

Et bakteppe for det politiske spillet i Østerrike etter valget er situasjonen både i Sverige og Nederland, der henholdsvis Sverigedemokraterna (SD) og Frihetspartiet (PVV) ble størst ved de siste parlamentsvalgene. SD ble en del av det parlamentariske grunnlaget for en regjering på høyresiden i Sverige uten selv å sitte i den, mens PVV ikke fikk sin leder Geert Wilders inn i regjeringen.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.