Pave Frans snakker med journalister på et fly fra Brussel til Roma den 29. september 2024. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

«En abort er et drap, et menneske blir drept, og leger som lar seg bruke til slikt, er – tillat meg å bruke dette ordet – leie­mordere», sier pave Frans.

Den skarpe uttalelsen ble gitt i nærvær av journalister idet paven var på vei tilbake til Roma etter et besøk av fire dagers varighet i Belgia og Luxembourg.

Den katolske kirkens overhode sa også at «Kvinner har rett til liv: sitt eget liv og sine barns liv», melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

«Og dette kan ikke diskuteres», sier Frans rett ut. […] «Prevensjonsmetoder er en annen ting. Vi må ikke forveksle de tingene.» Men når det gjelder abort, gjentok han: «Det kan ikke diskuteres. Jeg beklager», sa han til journalisten som stilte spørsmålet, «men det er sannheten».

Under besøket i Belgia lørdag hadde pave Frans hyllet kong Baudouin, som i 1990 hadde nektet å undertegne en abortlov i 1990. En slik leder er en helgen, sa paven, som går inn for å saligkåre det tidligere belgiske statsoverhodet, som døde i 1993.

Paven ser altså ut til å ville myke opp kirkens syn på prevensjon, men står knallhardt imot abort – og for del kvinnelige prester. «En overdreven feminisme som mener at kvinner er macho, fungerer ikke», mener paven. Under besøket i Belgia kom det en protest mot Frans fra det katolske universitetet i Leuven, der det blir hevdet at han er for konservativ.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.