Kriminelle tjener anslagsvis 100-150 milliarder kroner på å begå kriminalitet i Sverige hvert år. Dette melder SVT.

I en ny rapport beskriver det svenske politiet hvordan den kriminelle økonomien fører til store tap for samfunnet.

«Jeg er optimistisk med tanke på framtida, men jeg tror det blir verre før det blir bedre». Det uttaler Annika Öhmark, koordinator for kriminell økonomi i politiregion Øst.

Den økonomiske kriminaliteten har økt betydelig i Sverige de siste årene, samtidig med økt voldskriminalitet.

Kriminelle i Sverige utpresser butikkeier: «Betal eller dø»

I tillegg til at svarte penger skaper en usunn konkurranse, kan den voksende kriminelle økonomien også knyttes til økningen i antall drap, skyteepisoder og eksplosjoner de siste årene. SVT skriver at blant de kriminelle gjengene anslås svindel i dag å være den største inntektskilden.

Politiet merker seg også at gjengkriminelle satser mer på utpressing og trusler for å inndrive gjeld, enten gjelden er fiktiv eller reell. I fjor ble det anmeldt rundt 9000 utpressingslovbrudd i Sverige, en økning på hele 30 % sammenlignet med året før.

Tusenvis av mennesker er involvert i rivaliserende kriminelle gjenger over hele Sverige. Det er økende frykt for at disse gjengene sprer seg til Danmark, Norge og Finland. Gjengkriminelle har blitt sendt fra Sverige helt til Island for å begå lovbrudd.

«Vi vet at hvis vi arresterer én person, står det flere klare til å ta over, så vi må fortsette å jobbe mot nettverkene og samarbeide med andre aktører både eksternt og internt», sier Annika Öhmark.

Ekobrottsmyndigheten anslår at det hvitvaskes 130 milliarder svenske kroner hvert år. På bare ett år mellom 2022 og 2023 mistenker Ekobrottsmyndigheten at hvitvaskingen har økt med 24 %.

Sverige: Hele samfunnet er infiltrert av kriminelle klaner

«Hensynsløse» kriminelle skaper jordbærfrykt i Sverige

En rapport fra Brottsförebyggande rådet (Brå) har tidligere dokumentert at hele det svenske samfunnet nå er blitt infiltrert av kriminelle klaner, også politiet. Selv salg av jordbær har blitt en måte å hvitvaske penger på for kriminelle nettverk i Sverige.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.