Valgresultatet i Østerrike stiller det vasne, nominelt konservative Folkepartiet (ÖVP) overfor et dilemma: Skal de danne regjering med de like vasne sosial­demokratene (SPÖ), eller det fremad­stormende, genuint konservative Frihets­partiet (FPÖ)?

Et estimat av mandatfordelingen i det neste parlamentet viser at det er ÖVP som sitter med nøkkelen:

Grafikk: Der Standard

Parlamentets dominerende kammer, Nasjonalrådet, har 183 medlemmer, hvilket tilsier at det behøves minst 92 representanter for å danne parlamentarisk grunnlag for en regjering.

ÖVP ser med et nødskrik ut til å kunne sikre seg dette knappest mulige antallet med SPÖ, men ikke med liberale NEOS og De grønne til sammen. For ikke å eksponere seg for utpressing fra enkelte representanter i egen leir, kan ÖVP dermed overveie en koalisjon med SPÖ og et av de andre småpartiene i Nasjonalrådet – for eksempel De grønne, som ÖVP har sittet i regjering sammen med til nå. Noe slikt ville utvilsomt medføre alvorlig politisk kamelsluking – ikke minst fordi SPÖ har beveget seg til venstre – og en lite handlekraftig regjering.

Alternativet er å gå i koalisjon med FPÖ. På den måten ville regjeringen ha et solid parlamentarisk flertall. Skepsisen til et slikt alternativ er imidlertid stor i ÖVP. FPÖ-leder Herbert Kickl ønsker nemlig å føre en mye strengere innvandringspolitikk, og har tatt til orde for remigrasjon, altså at betydelige antall innvandrere sendes tilbake til sine opphavsland. Begeistret for EU er han heller ikke.

Et sannsynlig utfall av den politiske hestehandelen som nå uunngåelig kommer, er da at ÖVP aksepterer en koalisjon med FPÖ dersom sistnevnte aksepterer ikke å få fullt gjennomslag i innvandringspolitikken, og oppgir ambisjoner om å få statsministeren. Kanskje blir Herbert Kickl nødt til å tre til siden også.

En slik løsning ville minne en smule om den som ble utfallet av regjeringsforhandlingene i Nederland. Der ble Frihetspartiet (PVV) til Geert Wilders størst, men partilederen måtte finne seg i å stå utenfor regjeringen der PVV ble en av partnerne.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.