Foto: NTB

Fra årsskiftet innfører Tyskland strengere utslipps­grenser for vedovner, peiser og andre ildsteder. De nye reglene forbyr mer enn 0,15 gram fint støv og fire gram karbonmonoksid pr. kubikkmeter røyk som slipper ut gjennom skorsteinen.

Disse reglene vil komme til anvendelse i et høyt antall bygninger landet rundt, melder Die Welt. Dermed er det mange som må bestemme seg for om de vil slutte å bruke gamle ildsteder, oppgradere dem eller investere i nytt utstyr som overholder grensene, skriver den tyske avisen.

Dette gjelder både peiser, vedovner, kakkelovner, pelletsovner, flis-, ved- og kullovner – ifølge den tyske foreningen for hus-, varme- og kjøkkenteknikk (HKI) totalt rundt fire millioner ildsteder på landsbasis.

Den som fortsetter å fyre med installasjoner som ikke overholder grensene, risikerer høye bøter – opp mot så mye som 50.000 euro, tilsvarende godt over en halv million norske kroner.

Det er eierens ansvar å forsikre seg om at utstyret er lovlig. Avisen hjelper publikum å være lovlydig:

Datoen på typeskiltet gir en første indikasjon. Hvis den viser en verdi mellom 1. januar 1995 og 21. mars 2010, må eierne iverksette tiltak.

Det finnes andre måter å bevise at utslippsverdiene overholdes overfor eller ved hjelp av skorsteinsfeieren. Det kan nemlig hende at typeskiltet ikke lenger finnes, eller at det er uleselig.

Produsentens sertifikat kan brukes i stedet for typeskiltet: Mange produsenter leverer et sertifikat med nye ovner som bekrefter at grenseverdiene overholdes. Atter et annet alternativ er individuell måling av feieren. Et annet alternativ er en database: Ovnseiere kan søke etter sin ovnsmodell i HKI-databasen – der finnes utslippsverdiene for tusenvis av modeller.

Noen ildsteder omfattes ikke av reglene, for eksempel «historiske ovner» bygget før 1950 som står på sin opprinnelige plass.

Man kan også få innvilget noen unntak:

Hvis ovnen er den eneste typen oppvarming i en boenhet, kan feieren og den lavere bygningsmyndigheten gi dispensasjon.

Og hvis en åpen peis bare brukes av og til, kan du fortsette å bruke den – igjen må dette avklares med feieren.

Det gis ikke noe statlig tilskudd til oppgradering av ildstedene, skriver Die Welt.

Norge forbød oljefyring fra 1. januar 2020.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.