Onsdag denne uken presenterte Russlands president Vladimir Putin et forslag til endringer i landets atomdoktrine.

Torsdag fulgte Kreml-talsmann Dimitrij Peskov opp med en uttalelse hvor han gjorde det klart at en oppdatert doktrine bør anses som en advarsel mot Vesten.

Nå kaster Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko seg på, skriver abcnyheter.

Lukasjenko advarer om at atomvåpen vil bli brukt mot Nato hvis alliansen angriper Hviterussland eller Russland. Det melder det statskontrollerte hviterussiske nyhetsbyrået Belta, ifølge Newsweek.

– Et angrep mot Hviterussland vil utløse tredje verdenskrig. Nylig har Vladimir Putin bekreftet dette, etter å ha endret sin kjernefysiske doktrine. Et angrep på Russland og Hviterussland vil utløse en atomreaksjon, sier presidenten.

– Hvis vi bruker atomvåpen, vil de gjøre det samme. Så Russland vil bruke hele arsenalet av våpen. Dette blir en verdenskrig. Vesten ønsker ikke dette, fortsetter han.

Hviterussland har ikke egne atomvåpen, men har fått russiske taktiske atomvåpen utplassert på eget territorium.

PS: Landet ble i Norge offisielt kalt Republikken Hviterussland frem til det norske utenriksdepartementet den 29. mai 2022 besluttet å gå over til å bruke navnet Republikken Belarus.

Vi i Document er i motsetning til utenriksdepartementet ikke redd for å bruke ordet hvit, og kaller derfor landet fortsatt Hviterussland.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.