Iran avslo Hizbollahs anmodning om å angripe Israel. Ingen hevnaksjon for drapet på Hamas-lederen har funnet sted, fordi «timingen ikke er riktig». Iran ser ut til å overlate kampene til sine proxy-krigere.

Hizbollah-ledere skal flere ganger ha bedt Iran om å iverksette angrep mot Israel som hevn for drapet på Ismail Haniyeh, Hamas’ politiske leder, i Teheran for to måneder siden. Oppfordringene gjentas nå når spenningen øker mellom Hizbollah og Israel.

Masoud Pezeshkian, Irans president, sa til journalister mandag at Israel angrep Hizbollah i Libanon for å fremprovosere en større regional krig, men understreket at Iran ikke ønsket å gå i denne «fellen», skriver The Telegraph.

Samtidig melder Times of Israel om et droneangrep fra en Iran-støttet koalisjon i Irak mot Eilat, som rammet havnen i Eilat onsdag, forårsaket skader, og to personer ble lettere såret.

Er dette et tegn på at Iran ikke ønsker å bli direkte involvert, og heller lar sine proxy-krigere stå for kampene? I krig er det alltid vanskelig å konkludere.

Vestlige land, deriblant USA og Frankrike, arbeider kontinuerlig for å oppnå en tre ukers våpenhvile. Men svarene fra Israel er ikke positive for dem som ønsker våpenhvile.

Israels finansminister Bezalel Smotrich skrev på X at Hizbollah skal knuses, og avviser en våpenhvile, som bare ville gi Hizbollah god tid til å omorganisere seg, skriver han.

I løpet av natten har det kommet meldinger om at en våpenhvile er nært forestående. Dette benektes av Israels statsminister:

En talsperson for Benjamin Netanyahu har sagt at rapporter om en nært forestående våpenhvile «ikke er sanne».

«Nyheten om det angivelige direktivet om å moderere kampene i nord er også det motsatte av sannheten.»

Statsministeren har instruert Israel Defense Forces (IDF) om å fortsette kampene med full styrke, og i henhold til de planene som ble presentert for ham. Kampene i Gaza vil også fortsette til alle målene for krigen er oppnådd.

Dermed ser det ut til å gå mot en bakkeinvasjon av Libanon. Dette kan bli en meget tøff oppgave for IDF.

Men oppgaven blir jo betydelig mer overkommelig hvis Iran holder seg i bakgrunnen.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.