Det kanadiske amish-folket besøker jevnlig amish-samfunn i USA. Under covid-nedstengningen påla Justin Trudeau alle canadiere å registrere seg via en innreise-app når de returnerte til Canada – ArriveCan – om de ville unngå en bot på 6000 dollar. 

Bøter for 300.000 dollar

Da covid-nedstengningen var over uten at en eneste amish var blitt syk, gikk en amish-bonde til banken for å be om lån til å kjøpe kveg – som sedvanlig med pant i våningshuset. Men huset kunne ikke brukes som sikkerhet fordi myndighetene allerede hadde tatt pant i det for ubetalte ArriveCan-bøter. 

Da den urett som var begått mot amish-samfunnet i Grey County, Ontario ble kjent, søkte det canadiske Democracy Fund om å få gjenopptatt sakene. 74 amisher var blitt ilagt rundt 300.000 dollar i bøter for å ha unnlatt å fylle ut ArriveCan-appen ved innreise. 

Uvitende om bøtene

Hver gang de kom tilbake fra en visitt i USA, var menn, kvinner og barn ilagt en bot på 6000 dollar – hver enkelt av dem. 

Da andre amisher sjekket, var også deres eiendom pantsatt. 

Dommene var blitt avsagt i deres fravær, de var ikke blitt varslet hverken om bøtene eller om rettsdatoene. 

Livsgrunnlaget truet

Om myndighetene skulle tvangsselge eiendommene, vil det utgjøre en alvorlig trussel mot lokalsamfunnet og amishenes livsgrunnlag. Med pantsettelsene kan amishene selv hverken selge, pantsette eller la eiendommen gå videre mellom generasjonene: 

– Dette er mennesker som på grunn av sin tro ikke bruker moderne teknologi. De reiser med hest og kjerre og er ikke kjent med hvordan man bruker en telefon, for ikke å snakke om en app på en mobiltelefon, sier advokat Adam Blake-Gallipeau.

Protestantisk subkultur

Amish-folket er en protestantisk subkultur med røtter i den reformerte kirke. De defineres gjerne ved sine mest karakteristiske trekk, transport ved hjelp av hest og kjerre og deres såkalte pennsylvania-tysk, som de bruker under gudstjenester og i dagligtale.

Amishene kom til Nord-Amerika fra Europa på 1600-tallet for å unnslippe religiøs forfølgelse. De avviser moderne teknologi. De bruker ikke elektrisitet, de har hverken telefon eller internett – og som nevnt kjører de rundt med hest og kjerre. 

Gjør ikke motstand mot overgrep

Amish kjennetegnes av svært konservativ livsførsel. De fleste lever av jordbruk efter gamle metoder. De godtar ikke traktorer, biler eller elektrisk lys, og de kler seg gammelmodig. De blander seg ikke med resten av samfunnet, tar ikke imot sosialhjelp eller statsstøtte, nekter militærtjeneste og gjør ikke fysisk motstand mot overgrep.

Overgrep fra myndighetene

For amish-folket kom bøtene overraskende på – de var ikke blitt informert gjennom noen for dem tilgjengelig kanal om ArriveCan-appen og den brutale håndhevelsen av den. 

Man kan som kjent ikke installere programvare på noe man ikke har.

Historien skal ikke være blitt dekket av regimetro canadiske medier.

 

Kjøp billetter til Documents lesermøte i Stavanger!

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene»
fra Document Forlag!

Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter.
Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.