Russland øker strafferammene for å fornærme representanter for myndighetene. I den forbindelse sier Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov, at myndighetene selvfølgelig ikke er hevet over kritikk, men at vi må skille mellom kritikk og fornærmelser:

Embedsmenn er folkets ansatte

– Kritikk og fornærmelser er vidt forskjellige ting. Myndighetene er selvfølgelig ikke og skal ikke være hevet over kritikk fra befolkningen. 

Ifølge Peskov er embedsmenn folkets ansatte, de jobber til fordel for folket og er dets tjenere. 

Som følge av et utkast til endringer i straffeloven fra Statsdumaens komité for sikkerhet og antikorrupsjon, vil russiske borgere risikere fengsel om de fornærmer en representant for myndighetene på Internett eller i media. 

Straffarbeid eller frihetsberøvelse

Idag er strafferammen bot på opptil 40.000 rubler, tvangsarbeid i opptil 360 timer eller straffarbeid i opptil ett år. 

I endringene foreslås det å øke boten til maksimalt 80.000 rubler (9000 kroner), å øke rammen for tvangsarbeid til opptil 460 timer og straffarbeid til opptil to år. 

For fornærmelser fremsatt på Internett eller gjennom massemedier vil strafferammen økes til bot på opptil én million rubler, tvangsarbeid i opptil 480 timer, straffarbeid eller frihetsberøvelse i opptil to år.

Unngår vestlige gummistrikkbegreper

Gummistrikkbegrepene «hatprat» og «falske nyheter» blir ikke nevnt i det russiske lovforslaget.

Spanias stats­minister vil ha sensur: – Det er en direkte linje fra falske nyheter til ytre høyre

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag!
Kjøp eboken her.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen!
Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.