Ved å pusle sammen sin nye kommisjon på en helt ny måte, har EU-kommisjonens president sikret seg bedre grep om makten, mener analytikere.

De fleste analytikere og diplomater i Brussel er enige om at Ursula von der Leyen har lagt kommissær-puslespillet på en slik måte at hun selv er sikret et klarere grep om makten.

Det har hun først og fremst gjort gjennom å la arbeidsområdene til kommissærene delvis overlappe hverandre, slik at ansvaret til den enkelte fortynnes, skriver Dagsavisen.

Von der Leyen har utnevnt seks visepresidenter som skal ha overoppsyn med ulike porteføljer og rapportere direkte til henne.

Selv sier von der Leyen at hensikten er at kommissærene skal samarbeide mer.

Men det er altså analytikere uenig i.

– Det er en strategisk overlapping som vil gi von der Leyen mulighet til å ta politisk lederskap der hun vil, sier en EU-diplomat til nettavisen Euractiv.

– Dette ligner veldig på en splitt og hersk-strategi, sier analytiker Sophia Russack ved Centre for European Policy Studies i Brussel til Guardian.

– Hun kommer til å få enda mer kontroll over alt. Hvem skulle ha trodd at det var mulig, sier en EU-diplomat til Politico.

Von der Leyen er fra før beryktet for sin topptunge mikrostyring av kommissærenes arbeid.

I 2022 ble hun kåret til verdens mektigste kvinne av magasinet Forbes.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.