For første gang truer EU med å la norske fiskekvoter få konsekvenser for norsk tilgang til EUs marked for norsk sjømat. EU har gravd opp en bestemmelse ra 2012 som sier at fiske må være bærekraftig. EU synes Norge er for restriktiv overfor EU-fiskere etter at Storbritannia gikk ut av EU.
EU har nå børstet støv av en regulering fra 2012 der det heter at land som «praktiserer ikke-bærekraftig fiske av bestander av felles interesse kan bli møtt av EU-sanksjoner, inkludert importforbud».
I klartekst betyr dette at kvotefordelingen kobles til norsk sjømateksport til EU. Norge undertegnet nylig en avtale med EU om mer tollfri adgang for norsk sjømat til unionen.
Den reviderte reguleringen skal etter planen vedtas på rådsmøtet mandag.
Det skal være første gang siden 1994 at EU gjør en direkte kobling mellom kvoter og markedsadgang.
Enhver er seg selv nærmest i fiskeriforhandlinger, men EU synes Norge er blitt vanskelig å forhandle med og ser seg om etter instrumenter for å legge press på Norge.
I juni stilte alle EU-landene seg bak en uttalelse der det heter at «Ministerrådet beklager mangelen på framgang de siste årene når det gjelder den felles fiskeforvaltningen i Nordøst-Atlanteren og mangelen på samarbeid fra Norge i fiskekommisjonen for dette området».
«Beklager» er et sterkt ord i EU-sammenheng.
EU og Norge har tradisjonelt byttet fiskemuligheter med hverandre, der Norge tilbyr arktisk torsk i bytte mot arter i europeiske farvann.
Men da Storbritannia forlot unionen for fire år siden, ble EU sittende igjen med havområder som er mindre interessante for norske fiskere.
Dermed har EU også dårligere kort på hånden når det skal forhandles om kvoter på blant annet makrell, torsk og sild, pekes det på fra norsk side. (NTB)
EUs landbruks og fiskeriministre møttes i Brussel mandag for å bli enige om hvilke krav de skal stille. De er enige om at Norge er blitt vanskelig å ha med å gjøre.
Forhandlingene innledes i oktober og skal være ferdig til 10. desember. Hvis det ikke oppnås enighet vil de ulike lands fiske ofte overskride de vitenskapelige anbefalinger på hvor mye bestandene tåler.