Elever sparker gravide i magen. Det får hjertet til verneombudet Arild Skimmeland til å banke ekstra hardt. Allikevel mener han at tross alt er ikke alle klasserom en krigssone.

– Når jeg får melding om at gravide ansatte blir sparket eller slått i magen, da banker hjertet mitt ekstra hardt. Men det er ikke slik at ethvert klasserom i Sandnes er en krigssone, sier hovedverneombud Arild Skimmeland.

Noen vil vel kanskje mene at dette er en liten trøst, særlig for de barna som befinner seg i de verste klasserommene.

Skimmeland mottar alle avviksmeldinger om angrep på lærere i Sandnes-skolen. Han registrerer at vold og utageringer kan bli en del av hverdagen for enkelte lærere. i forrige skoleår ble det rapportert 1644 slike meldinger om vold, og her kan de også være mørketall.

Økningen fra 2018 til 2024 er altså på 80,46 prosent.

Men elever opplever også vold, og økningen er sterkest blant de yngste elevene.

Skimmeland forteller om elever som har med seg kniver på skolen, eller truet med kniver i heimkunnskapsrommet.

Sandnesposten har plukket noen eksempler av meldingene.

  • «Eleven har kastet gjenstander, spyttet og slått».
  • «Eleven har brukt provoserende språk».
  • «Eleven sparket mot skrittet.»
  • «Eleven har stukket blyant mot flere voksne».
  • «Ansatte har fått blåmerker».
  • «Elev slo en voksen hardt i hodet».
  • «Elever sloss. Den voksne førte eleven bort. Elev slo så den voksne hardt i fjeset».
  • «Jeg blir slått i ansiktet med en neve som var knyttet».

Språkbruken er også grusom, og det er helt vanlig at elevene bruker ord som «jævla bitch», «pedo», «retard», «fuck you» og «gå og heng deg», «jævla homo».

Skjermbruken som har invadert skolene skaper også problemer. Cromebook er et vanlig verktøy, og hvis læreren ber elevene om å legge vekk skjermene, så kan det føre til voldshendelser.

Verneombudet får spørsmål om hvordan man kan løse problemet. Hans løsning er flere lærere og mer pengebruk i skolen., og peker på innsats for mer kompetanse om traumebevisst omsorg i samarbeid med Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS VEST), men også kurs i forebygging og mestring av atferd som utfordrer (FOMA-kurs) i regi av Senter for trygt og godt læringsmiljø (TLG).)

Enkelte foreldre stiller spørsmålet: Hvorfor får de elevene som bruker vold mot sine medelever og lærere fortsette på skolene?

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.