Spanias statsminister Pedro Sánchez sier det er «bevist at det er en direkte sammenheng mellom falske nyheter og oppslutningen om ytre høyre». Han anklager landets konservative opposisjon – i hans vokabular «ytre høyre» – for å «kjøpe opp tabloidpressen» for å forbedre sin velgeroppslutning, og vil at almenheten skal være klar over hva slags folk som står bak media.

– Demokratisk lovpakke 

Sánchez har invitert alle grupperingene i parlamentet med unntak av «ultra-høyre», til å samarbeide om en «demokratisk lovpakke» som skal garantere åpenhet, uavhengighet og pluralisme i mediene:

– Problemet er ikke kritikken, problemet er løgnen. Når publikum blir fôret med løgn blir de til slutt ute av stand til å skille virkeligheten fra løgnen. Vi må sikre skillet mellom sannhet og løgn, mellom virkelige problemer og oppdiktede, mellom fakta og fantasi.

Europeisk tilpasning

Sánchez vil «for å beskytte demokratiet», tilpasse spansk lovgivning til den europeiske medieforordningen – Digital Services Act – som for noen måneder siden ble godkjent i Strasbourg. 

At forordningen er umiddelbart gjeldende i Spania – som i alle andre land som har undertegnet den – nevner han av en eller annen grunn ikke.

Steng kranene

Partido Socialista Obrero Español (PSOE) som er medlem av Sosialistinternasjonalen, vil ha øket «gjennomsiktighet». De vil opprette et offentlig medieregister med informasjon om aksjonærene, finansiering og hvem som annonserer for å unngå svindel med myndighetenes reklamepenger.

– Borgerne må vite navnet på aksjonærene, hva de mottar av offentlige reklamepenger og hva de mottar fra publikum for å unngå svindel ved at lesertall blåses opp av roboter og clickbait.

Spanjolene kan ikke lenger skille rett fra galt

Ifølge Sánchez’ egne data synes 86 prosent av spanske lesere at det er vanskelig å skille mellom falske og ekte nyheter: 

– Falske nyheter har ledet til at 34 prosent frykter at noen vil okkupere huset deres, folk tror at antallet innvandrere er dobbelt så høyt som det egentlig er, at det ikke er bra å vaksinere barn og at klimaendringene ikke er forårsaket av mennesker. 

Falske nyheter er ikke forårsaket av tilfeldigheter, det er noen som lager dem for å undergrave demokratiet og dets institusjoner og de er direkte knyttet til høyreekstreme røster. De bruker falske nyheter for å forgifte sameksistensen mellom borgerne.

Samarbeider med Lula

– I FN går Pedro Sánchez sammen med Lula om et arrangement der temaet er svindel og trusler mot demokratiet under FN-uken. De fokuserer på desinformasjon, krigen i Gaza og feminisme. Pedro Sánchez og Lula da Silva …, twitrer PseudoMedios og linker til El Pais:

Nøytralisere høyrepressen

Den «politiske opposisjon» tolker det som et initiativ fra sosialistlederen for å «nøytralisere» landets høyreorienterte presse som har vært nådeløs i sin kritikk av spansk politikk og Sánchez’ sammenblanding av den private og offentlige sfære. 

PSOE og Sánchez anklages for vanstyre, økonomisk korrupsjon og skandaler knyttet til blant annet maskekjøp under covid, statsministerens kone og ansettelse av statsministerens bror Pablo. 

Sánchez har ved en anledning truet med å trekke seg på grunn av «ultrahøyres» press på kona og blir latterliggjort av Wall Street Wolverine.

– Høyresidens press på kona:

Uforenlig med sosialistisk revolusjon 

Che Guevara, en av den spansktalende verdens mest kjente sosialister, forklarte oss i 1959 under revolusjonen på Cuba, hvorfor mediene må sensureres:

– Vi må eliminere alle aviser. En sosialistisk revolusjon er ikke forenlig med pressefrihet.

 

Kjøp billetter til Documents lesermøte i Stavanger!

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene»
fra Document Forlag!

Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter.
Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.