Antallet analfabeter i Sverige ventes å overstige 800.000 i vinter, og kan snart nå én million mennesker. Dette melder Fria Tider.

Fra høsten 2028 blir skoleplikten i Sverige ti år, og førskoleklassen blir første klasse, har regjeringen kunngjort. Bakgrunnen er at antallet analfabeter i landet er skyhøyt og forventes å overstige 800.000 personer i vinter.

Svensk skole: Når «vellykket skolegang» er umulig, gjenstår det bare å gjøre alt like dårlig

Annenhver skoleelev i Sverige snakker ikke svensk hjemme – demokratisk problem, advarer skole­myndighetene

Ifølge den siste undersøkelsen fra Statistiska centralbyrån var rundt 780.000 personer mellom 16 og 65 år analfabeter i Sverige, men antallet øker raskt.

«Hver måned får vi 8-10 elever som er analfabeter», sa Rita Sommarkrans, SFI-lærer i Västerås, i et intervju med SVT i vår. Når man ikke kan lese er det åpenbart vanskelig å jobbe, betale regninger, handle, få tilgang til informasjon eller bestille legetime.

Halvparten av svenske skolebarn blir mobbet

Antallet drapstrusler mot svenske lærere fortsetter å øke

«Hvis denne trenden fortsetter, risikerer vi å få en hel generasjon unge mennesker som i praksis er funksjonelle analfabeter». Dette skriver utdanningsminister Johan Pehrson (L) og skoleminister Lotta Edholm (L) i en debattartikkel.

Fria Tider påpeker imidlertid at ministrene ikke nevner at hovedårsaken til den utbredte analfabetismen er den pågående masseinnvandringen av voksne analfabeter fra den tredje verden, som regjeringen ikke gjør noe for å stoppe. I stedet fortsetter regjeringen Kristersson, som støttes av Sverigedemokraterna (SD), å dele ut 100.000 oppholdstillatelser i året. Dette er omtrent det samme som Reinfeldt-regjeringen gjorde.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.