Interiør fra en barnehage i Wien. Foto: Herzi Pinki / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

En barnehage i Wien-bydelen Penzing har gitt de kvinnelige ansatte ordre om å kle seg tildekkende for ikke å støte muslimske fedre som henter barna, lyder et nødrop til Kronen-Zeitung.

Det er barnehagens bestyrer som skal ha gitt ordren, som nå etterforskes av utdanningsmyndighetene i Wien, skriver Østerrikes største avis.

Kortere skjørt i sommervarmen, skjorter eller til og med tynne bluser er ikke velkomne i en barnehage i Penzing (adressen er kjent for redaksjonen). […]

Med andre ord: klesdiktat ovenfra for at fedre til barn oppdratt i islam ikke skal føle seg trakassert av synet av damene. Tilsløring som en plikt.

Når avisen henvender seg til utdanningsmyndighetene, får den først ikke noe klart svar:

«Wien kommune har ingen retningslinjer for ‘tildekkende bekledning’. Våre ansatte bestemmer selv hva som er passende bekledning i det daglige arbeidet. Vi forventer imidlertid at våre ansatte fremstår som rene og velstelte, og at de har på seg klær som er passende for det daglige arbeidet i barnehagen.»

Idet Krone forhører seg om Penzing-barnehagen, tar etaten forsiktig avstand, men vil ikke si noe mer:

«Om nødvendig vil vi ta ytterligere skritt. Den fremgangsmåten du har beskrevet, samsvarer i alle fall ikke med vår holdning.» […]

«Jeg kan ikke gi deg noen informasjon om samtaler med eller mellom ansatte.»

Wiens utdanningsbyråd og viseborgermester Christoph Wiederkehr, som tilhører det liberale partiet NEOS, er noe klarere i sin avstandtagen:

«Pedagoger i Wiens barnehager går i klær som er passende og egnet for jobben deres. Klesregler som går utover dette, kan ikke pålegges av de enkelte stedene. Jeg mener at religiøse kleskoder i offentlige institusjoner er uakseptable fordi de ikke er forenlige med verdiene i et liberalt demokrati.»

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.