I fjor høst fikk Johnathan Chriest sparken da arbeidsgiveren hans tok i bruk et nytt KI-program. Hans erfaring er trolig bare en forsmak, mener eksperter som E24 har snakket med.

Han hadde jobbet som teknisk veileder for et programmeringskurs i fire år da han fikk beskjed om at han var blitt overflødig. Arbeidsgiveren hans, Flatiron School, hadde trent opp et verktøy med kunstig intelligens for å hjelpe kursdeltagerne sine.

«Kunstig intelligens vil bli tatt i bruk på nesten alle områder og jobboppgaver»

KI kan puste nytt liv i atomkraftverk

Johnathan Chriest er også musiker. Han påpeker at selv om alle musikere ønsker å være originale, er sannheten at de alltid bygger videre på det mennesker har gjort tidligere. Nå gjør KI det samme.

«Jeg har snakket om at vi kan bli erstattet av kunstig intelligens i 10-12 år, og folk har sagt at jeg er gal», sier Chriest. «Nå sier flere og flere at vi kan være på vei mot et samfunn uten arbeid og uten penger. De innser at vi beveger oss mot et punkt der teknologi kan fjerne behovet for menneskelig arbeidskraft».

Norsk-amerikanske Hans Peter Brøndmo ledet i mange år Everyday Robots i Google X, hvor de jobbet med å utvikle roboter med kunstig intelligens. Nå er han ikke i tvil om at vi står midt i en enorm omveltning, som vil ryste arbeidslivet.

«Jeg er av den oppfatningen at arbeid som vi definerer det i dag, vil endre seg radikalt. På alle plan», forteller Brøndmo til E24.

En ting er konsekvensene av dagens språkmodeller, som kan skrive rapporter, programmere, oversette, illustrere og analysere. En annen er det som er Brøndmos spesialfelt:

Hva skjer når kunstig intelligens får en kropp? Når smarte roboter lever blant oss og utfører arbeidsoppgaver i den virkelige verden? Da vil utviklingen gå langt raskere, mener han.

Det norske selskapet 1X har tiltrukket seg investeringer på over 1,3 millarder kroner, fra selskaper som OpenAI og EQT Partners, for å videreutvikle menneskelignende roboter som benytter KI.

Hans Peter Brøndmo tror utviklingen kan gå så langt at vi kan bli nødt til å revurdere hele det sosioøkonomiske systemet. «Jeg tror verden vil bli en helt annen», sier den norske robotutvikleren.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!   Kjøp eboken her.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.