Kongeriket Bhutan er verdens fjerde største statlige innehaver av bitcoin. Analyser viser at landet sitter på i overkant av 13.000 bitcoin til en verdi av rundt 780 millioner dollar. Det er det statlige Druk Holding and Investments (DHI) som står for utvinningen. 

30 prosent av landets BNP

Det er Arkham Intelligence som har identifisert Bhutans bitcoin-adresser. Det lille kongedømmet fastklemt mellom India og Kina, har en beholdning av bitcoin som tilsvarer rundt 30 prosent av landets brutto nasjonalprodukt. 

Miljøvennlige bitcoin

Bhutans ligger innestengt i Himalaya og investerer sine naturgitte fordeler – fjell og nedbør – i vannkraft som igjen blir til de mest «miljøvennlige bitcoin» i krypto-verdenen.

Ifølge Arkham er Bhutan idag den fjerde største statlige innehaver av bitcoin og sammen med El Salvador de eneste nasjoner som offisielt holder bitcoin. 

Beholdningen er ikke – i motsetning til USA og Kina – erhvervet gjennom beslag og rettssaker. 

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck er Bhutans femte Druk Gyalpo (dragekonge) efter nuværende statsskikk. Her sammen med sin kone Jetsun Pema, dronning av Bhutan. Foto fra Twitter/X

Sper på statskassen 

Landets utvinning av bitcoin tok av i begynnelsen av 2023. Kapasiteten skal ifølge planene, økes fra dagens 100 til 600 megawatt i 2025. 

Bhutan som i 2014 hadde en BNP pr. capita på 14.000 dollar, anser sine knapt 900.000 innbyggeres lykke som viktigere enn penger. Det betyr ikke at det buddhistiske kongedømmet unnslår seg å spe på statskassen på utradisjonelt vis. 

Livlig aktivitet

Bitcoin-lommebøkene Arkham har sporet viser livlig innskudds- og uttaksaktivitet. For eksempel gikk en transaksjon i begynnelsen av juli til en verdi av over 25 millioner dollar, til en kryptobørs hvor den sannsynligvis ble solgt.

Høyre og SV vil forby kryptoutvinning

 

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.