Politikerne reagerer kraftig på at det onsdag ble avfyrt skudd like på utsiden av Linderud skole i Oslo mens skolebarna befant seg på innsiden.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) reagerte på det som så ut til være en form for oppgjør mellom kriminelle rett på utsiden av Linderud barne- og ungdomsskole onsdag ettermiddag.

Også Høyre-leder Erna Solberg, Frps Sylvi Listhaug og justispolitisk talsperson i Ap, Hadia Tajik kommenterer alvoret i hendelsen, og er blant dem som reagerer kraftig etter at det onsdag ble løsnet skudd ved en barneskole i Oslo.

Blir forbanna

– Dette er veldig alvorlig. Skudd i byen er alltid alvorlig uansett, men at det skjer rett ved skolegården er forferdelig og totalt uakseptabelt, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til NTB.

Han ble onsdag ettermiddag orientert om skyteepisoden på Linderud skole i Oslo. Byrådslederen er lettet over at ingen av barna ved skolen skal ha kommet til skade, men reagerer kraftig.

– Jeg blir forbanna når jeg hører om at gjengmedlemmer herjer ved en skole mens barna er der. Jeg er pappa selv og det må være veldig skremmende for foreldre å få en SMS om skyting ved skolen der barna dine går, sier han videre.

Lae Solberg får sin partileders fulle støtte. Erna Solberg sier hendelsen ved Linderud skole føyer seg inn i en altfor lang rekke av svært alvorlige og urovekkende hendelser på det sentrale østlandsområdet.

– Vi har over lang tid advart mot den stadig økende og mer brutale ungdoms- og gjengkriminaliteten i Norge, sier Solberg.

Politiet er på stedet med store ressurser etter en skyteepisode ved Linderud skole i Oslo onsdag. To personer er pågrepet. Ingen ble skadet i hendelsen.
Foto: Heiko Junge / NTB

Justisministeren opprørt

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var onsdag opprørt over hendelsen like i nærhet til barne- og ungdomsskolen med 480 elever.

– Skyting i gatene skal og vil bli slått ned på og er ikke akseptabelt. Det opprører meg at skolebarn skal oppleve hendelser som dette i Norge, sier Mehl til NTB i en uttalelse onsdag kveld.

– Det er mye vi enda ikke vet om hendelsen. Oslo-politiet håndterer det som har skjedd og har igangsatt etterforskning. Denne typen vold er uakseptabel, sier justisministeren videre.

Ikke for sent

Skyteepisoden skjer to dager etter at regjeringen sa den vil legge 2,8 milliarder kroner på bordet for å bekjempe ny kriminalitet. Satsingen er blitt omtalt som gjengpakke 2. Av den totale potten skal 400 millioner kroner gå til å ta ungdomskriminelle.

Erna Solberg er ikke uten videre forført av regjeringens lansering. Hun trekker fram at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk mange presseoppslag om de 2,8 milliardene uten å svare på hvor mye av pengene som utgjør lønns- og prisjustering eller hvor mye som var faktisk flere penger som kan gå til flere politifolk i gatene.

– Vi kan ikke si at tiden for handling er nå, fordi tiden for handling kom for en god stund siden. Men det er ikke for sent å få kontroll på kriminaliteten i Norge. Men da må vi gjøre mer enn det de som styrer nå gjør, Frp: Uakseptabelt

Frp: Må ta tryggheten tilbake

Partileder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet reagerer like kraftig på skytingen og tar til orde for flere verktøy til politiet.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, og det skaper en ekstra utrygghet når det skjer i et område med små barn til stede, sier Listhaug onsdag ettermiddag.

– Nå må vi ta tilbake tryggheten. Politiet trenger flere verktøy i kampen mot de kriminelle, sier Frp-lederen videre.

Hadia Tajik, som er justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, kaller hendelsen uakseptabel, men maner til ro slik at politiet kan håndtere saken.

– Nå er det viktig at politiet får ro til å gjøre jobben sin, med de pågripelser de mener er nødvendig, og at saken blir etterforsket slik at de ansvarlige kan få sin straff, skriver hun til NTB.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.