Seks elever mellom 11 og 14 år er skadet efterat en 12-årig elev ved en portugisisk barneskole tirsdag trakk kniv mot medelevene. Ofrene er fem jenter og en gutt. Knivstikkingen skjedde på barneskolen i Azambuja en halvtime nord for Lisboa. 

Vel planlagt

Gutten hadde iført seg skuddsikker vest hentet fra faren som jobber i sikkerhetsbransjen, og bevæpnet seg med kniv. 

Ana Paula som er mor til to barn på skolen, forteller til Sic Noticias at det oppsto «en atmosfære av panikk»:

– Jeg så elever full av blod og alle gråt. En fortalte at en elev var stukket med kniv i annen etasje. Jeg løp inn for å se efter mine barn og så tre elever dekket av laken med mye blod. Situasjonen var desperat og jeg brukte lang tid på å finne mine to barn som går i femte klasse.

Én til sykehus

Den 12 år gamle angriperen som selv er elev ved skolen, ble pågrepet i et klasserom efter at han vilkårlig hadde angrepet medelever i korridoren til klasserommene. Ofrene er på ulike klassetrinn og i alderen 11 til 14 år. En 12 år gammel jente som ble påført alvorlige, men ikke livstruende skader, ble kjørt til sykehus. En lærer fikk panikkanfall under knivstikkingen.

På Twitter/X skriver pilaafiada at mediene i motsetning til tidligere da et nepalsk barn ble overfalt, skjuler angriperens etnisitet:

– Da et nepalsk barn ble overfalt var mediene snart ute med å rapportere at portugisere sto bak. Gutten bak knivstikkingen i Azambuja er brasilianer, og mediene holder tett om det: 

– Ingen problemskole

Ordføreren i Azambuja sier at de ansatte la merke til en «unormal situasjon med skrik og hysteri». Han avviser at det er snakk om en skole som har opplevet problemer:

– Eleven gikk ut for å spise lunsj og kom som vanlig tilbake med skolesekken på ryggen. Ut av den tok han en skuddsikker vest som tilhørte hans far, og en kniv og begynte å stikke vilkårlig. Han hadde ikke til hensikt å angripe en bestemt person og ble stanset av en ansatt som ikke ble skadet. Det er satt inn kriseteam for elever, foreldre, de ansatte og gjerningsmannen selv. Situasjonen er «normalisert».

Isolert handling

Skolens ledelse kaller det en «isolert handling»:

– Det er snakk om en isolert handling og undervisningen vil fortsette som normalt fra onsdag. 

Det er ikke Ana Paula sikker på:

– Mine to barn har panikk og vil ikke tilbake på skolen.

Fremmed fenomen i det portugisiske samfunn

Portugals statsminister Luis Montenegro skriver i en tweet at dtte er et «fremmed fenomen i det portugisiske samfunn».

– Dette var en isolert handling og et fenomen som er fremmed for det portugisiske samfunn, men det bør få oss til å reflektere:

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.