Sky News Arabia siterer kilder som sier at dagens storstilte personsøkerangrep i Libanon var mulig fordi spionbyrået Mossad fikk tak i Hizbollahs kommunikasjonsutstyr før det ble overlevert til terrorgruppen.

Ifølge Times of Israels kilder hadde det israelske spionbyrået plasserte en mengde PETN, et svært eksplosivt materiale, på batteriene til enhetene, og detonerte dem ved å heve temperaturen på batteriene på lang avstand.

Mange av de berørte personsøkerne var fra en ny forsendelse som gruppen mottok de siste dagene, sier personer som er kjent med saken. En Hizbollah-tjenestemann sa at mange krigere hadde slike enheter, og spekulerte i at skadelig programvare kan ha fått enhetene til å eksplodere. Tjenestemannen sa at noen mennesker følte at personsøkerne ble varme og kastet dem før de eksploderte, skriver Wall Street Journal.

Hizbollah opplyste at en rekke personsøkere som ble båret av Hizbollah-medlemmer eksploderte samtidig kl. 15.30 lokal tid. Det kunne ikke umiddelbart fastslås hva som forårsaket eksplosjonene, som var spredt over hele landet i flere områder der Hizbollah har en sterk tilstedeværelse.

Hizbollah og den libanesiske regjeringen beskyldte Israel for angrepet. Begge sa at sivile ble drept, og Hizbollah truet med å gjøre gjengjeld.

Israel Defense Forces (IDF) har ikke kommentert saken. Men det har vært et møte i generalstaben, og det er også rykter om at sittende forsvarsminister kan bli avsatt.

En libanesisk sikkerhetskilde sier at vekten på sprengstoffet i hver enhet var under 20 gram, ifølge Al Jazeera. Personsøkerne som ble sprengt ble importert for fem måneder siden. Det pågår en etterforskning av hvordan sprengladningen ble aktivert, legger kilden til.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.