NTB

Mens mye av søkelyset er rettet mot Gaza, har Israel trappet opp angrepene på den okkuperte Vestbredden. Det rammer palestinske barn hardt, ifølge Redd Barna.

Minst 679 palestinere er drept av israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden 7. oktober, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Blant dem var 158 barn, viser en rapport fra Redd Barna. 1400 palestinske barn er på samme tid såret i israelske angrep.

I gjennomsnitt blir dermed minst fem barn drept eller såret hver eneste dag på Vestbredden

– Ikke isolerte hendelser

– Disse handlingene er ikke isolerte hendelser, de er en del av en trend med økende israelske militæroperasjoner og maktbruk som systematisk undergraver sikkerheten, tryggheten og de grunnleggende rettighetene til palestinske barn, sier Redd Barnas regiondirektør i Midtøsten, Jeremy Stoner.

– Hver dag blir barn drept, skadet eller etterlatt i alvorlig nød. Dette miljøet fratar barn trygghet og sikkerhet når de trenger det som mest, sier han.

Redd Barna krever en umiddelbar slutt på det de betegner som Israels overdrevne voldsbruk mot sivile palestinere på Vestbredden, særlig barna.

Slept etter bulldoser

Blant hendelsene de trekker fram, er drapet på 16 år gamle Majed Fida Abu Zeina
i flyktningleiren Far’a utenfor Tubas nord på vestbredden.

Abu Zeina ble ifølge øyenvitner skutt og truffet av
tre kuler i beinet
da han var på vei hjem. De israelske soldatene nektet palestinske helsearbeidere adgang til gutten, som ropte «ikke skyt meg».

Soldatene beordret ham deretter til å kle av seg, og da han nektet, ble han skutt i brystet og drept.

En israelsk bulldoser slepte til slutt bort liket av gutten.

– Må ikke tillate

Bare siden begynnelsen av august er ti palestinske barn drept i israelske angrep på Vestbredden, og rett før månedsskiftet innledet Israel en større offensiv der.

– Vi må ikke tillate at vold mot barn blir normalisert eller akseptert som uunngåelig. Vi må handle raskt og besluttsomt for å beskytte barn over hele Vestbredden, sier Stoner.

FNs menneskerettskontor
fordømmer de israelske angrepene og konkluderer med at de blir gjennomført på en måte som strider mot folkeretten

FN: Ulovlige drap

De israelske angrepene «resulterer i utenomrettslige henrettelser og andre ulovlige drap, samt ødeleggelse av palestinske hjem og infrastruktur», konstaterer FNs menneskerettskontor, som også anklager den israelske hæren for å lukke øynene for bosetternes herjinger.

Redd Barna er også dypt bekymret over at israelske styrker tar barn til fange og mishandler dem i israelske fengsler, at mange familier på Vestbredden blir tvangsflyttet, og at andre får sine hjem revet.

Hjelpeorganisasjonen viser til at FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), i juli slo fast at Israels okkupasjon av de palestinske områdene er folkerettsstridig og ulovlig.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.