Hewlett Packard Enterprise (HPE) saksøker boet efter Mike Lynch for rubbel og bit. Sjefen for HPE sier at beslutningen om å gå til sak mot den sørgende familien, var «vanskelig», men ble tatt i «aksjonærenes beste interesser».

Forfølges inn i dødsriket

Lynch døde i forrige måned sammen med sin 18 år gamle datter Hannah da hans 56 meter lange superyacht Bayesian i løpet av få minutter sank. 

Lynch efterlot seg kona Angela Bacares og en 21 år gammel datter. I tillegg efterlot han seg en millionformue og et sivilt søksmål fra HPE på opptil fire milliarder dollar.

Den 59 år gamle Lynch ble bare to måneder før sin død, frikjent for anklager om omfattende svindel, et juridisk maraton han selv beskrev som en «nær døden-opplevelse». Det er blitt spekulert i om HPE ville avstå fra å forfølge Lynch inn i dødsriket på grunn av potensialet for negativt omdømme, men det ble i forrige uke avkreftet.

Rettferdighet viktigst

Administrerende direktør i HPE, Antonio Neri, sier ifølge Financial Times at saken er vanskelig, men rettferdighet viktigst:

– Min jobb som representant for aksjonærene er å ta de vanskelige beslutningene. Ikke å forfølge Lynchs familie på grunn av et dødsfall ville være å handle i strid med aksjonærenes beste interesse, noe vi som børsnotert selskap har plikt til å ivareta. Det som skjedde for få uker siden er trist, men det endrer ikke realitetene ved den urett vi mener er skjedd det siste tiåret. Derfor må vi fullføre prosessen.

Uregelmessigheter

Hewlett Packard anklaget Lynch for bedrageri i kjølvannet av at selskapet i 2011 kjøpte opp hans teknologikonsern Autonomy for 11,7 milliarder dollar. HP skrev et år senere ned verdien av oppkjøpet med 8,8 milliarder dollar med henvisning til «regnskapsmessige uregelmessigheter». 

HPE oppsto da maskinvare- og programvaredelen ble splittet i 2015.

Frikjent i USA

En britisk dommer avgjorde i en sivil sak at det var sannsynlig at Lynch var klar over de nevnte uregelmessigheter. Sushovan Hussain, tidligere økonomidirektør i Autonomy, ble i 2018 dømt til fem års fengsel for bedrageri i forbindelse med avtalen. 

Lynch ble i juni frikjent i USA og feiret det på Bayesian da båten sank i nærheten av fiskerlandsbyen Porticello på Sicilia i forrige måned. 

Sender kravet til enken

Det sivile søksmålet vil bli overført til boet og Lynchs enke Angela Bacares. Lynch mottok personlig rundt 550 millioner dollar for Autonomy. Hans formue antas å være langt lavere enn de fire milliarder dollar som HPE krever. Midler i boet vil bli frosset til den sivile rettssaken er avsluttet.

– HPE ønsker å ta hele formuen fra Mike Lynch mens enken fortsatt ligger på sykehus i Italia, sier det britiske parlamentsmedlemmet David Davis:

Næring til spekulasjoner

Utover den juridiske kampen om milliarder av penger, knyttes en annen «tilfeldig» dødsulykke til Lynchs ulykke. Lørdagen før Lynchs død ble hans kollega og medtiltalte som sammen med Lynch ble frikjent i USA, 52 år gamle Stephen Chamberlain, påkjørt av en bil. Han døde mandagen efter – samme dag som Lynch. 

Dette usannsynlige sammenfallet av tilfeldigheter har på sosiale medier gitt næring til mye spekulativt tankegods.

Mike Lynchs underlige død

Mike Lynchs underlige død, del II: Obduksjon viser «tørr drukning» uten vann i lungene

 

Kjøp Halvor Foslis bok!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.