Hans-Werner Sinn. Stillbilde: Eduard Heindl / YouTube.

Klima- og energi­politikk­en, med satsingen på sol- og vindkraft og det kommende forbudet mot biler med forbrennings­motor, ødelegger tysk industri, fastslår Tysklands mest kjente økonom Hans-Werner Sinn i et langt intervju med Neue Zürcher Zeitung.

Sinn – som er professor emeritus i økonomi i München og tidligere sjef for Ifo-instituttet for økonomisk forskning – figurerte nokså hyppig i tyske aviser før. Men jo dypere Tyskland synker ned i det grønne vanviddet, desto mindre komfortabelt er det for maktservile tyske medier å gi ham en stemme. I en sveitsisk avis er han imidlertid velkommen fremdeles.

Den kjente økonomen er kritisk til den pågående overgangen til planøkonomi:

Neue Zürcher Zeitung: Du kritiserer ofte den økende statsdirigeringen i Tyskland, har du et eksempel?

Hans-Werner Sinn Nylig roste den avtroppende ministerpresidenten i Thüringen, Bodo Ramelow, seg selv for at det ble vedtatt over hundre nye lover og forskrifter i løpet av hans embedsperiode. Dette viser hvor forskrudd tenkemåten er i dette landet.

De grønne kaller dette legitim bruk av reguleringspolitikk.

Det er en forferdelig forvrengning. Reguleringspolitikk handler nemlig om å skape et stabilt rettslig rammeverk for fritt fremforhandlede private kontrakter som kommer i stand under konkurransevilkår. De Grønnes nye reguleringspolitikk er ikke annet enn gammeldags statsdirigering.

Det er ikke bare Tyskland som setter vanlig markedsøkonomi ut av spill:

EU er også på vei i feil retning med sine taksonomiregler. Det er ikke kunnskapsrike investorer som frykter for pengene sine, men urealistiske politikere som bestemmer hvilke sektorer som skal få penger og hvilke som ikke skal få det.

Tyskland og store deler av EU var lenge tilhengere av en liberal økonomisk politikk. Nå er det imidlertid mer fokus på statlige inngrep. Hvorfor er det slik?

For det første har vi mistet en frihandelsaktør som følge av brexit. Sammen med Tyskland var Storbritannia en garantist for en liberal handelspolitikk. Nå er merkantilisme og fransk dirigisme i ferd med å ta overhånd i EU. Den dirigismen som EU praktiserer med sitt forbud mot forbrenningsmotorer, er ikke forenlig med en markedsøkonomi. Og det gir ingen miljøgevinst.

Klima- og energipolitikken avindustrialiserer Tyskland, konstaterer Sinn.

Mener du at det er feil å gå over til elbiler?

Ja, når det skjer med tvang. Elbiler er ikke CO2-frie, slik EU hevder. Med batteriet har hver bil en tung CO2-ryggsekk, og selv om eksosen ikke er knyttet til bilen, befinner den seg som regel noen kilometer unna i et kullkraftverk. Forbudet mot forbrenningsmotorer har, sammen med andre energipolitiske synder, drevet Tyskland i retning av avindustrialisering.

Det nytter ikke med en CO2-politikk som ikke er global, mener han. Slik det fungerer nå, driver Europa selvskading:

I så måte ville det vært riktig om alle land gikk sammen om å finne en felles løsning. Men det er ikke tilfellet. Det er bare europeerne og noen få andre miljøvennlige land som er med. Og fordi det er slik, flyter oljen som de grønne landene ikke lenger bruker, gjennom markedene til fallende priser til andre land og blir brent der.

Rester av verden følger ikke etter Europa, men gleder seg stilltiende over vår verdensdels selvpåførte handicap:

Du ser ikke argumentet om at Europa er et eksempel til etterfølgelse for andre land?

Nei, det motsatte er tilfelle. Tyskland ødelegger sin egen industri. Andre land vil hilse dette velkommen, men ikke kopiere det. Fordi deres egen industri faktisk blir subsidiert av den innstrømmende oljen.

Tiden er overmoden for å trekke i nødbremsen, advarer Sinn: «Forbudet mot forbrenningsmotorer bør oppheves umiddelbart», sier han.

Også tysk energipolitikk må reverseres:

Vi må gå tilbake til kjernekraft, slik at vi kan få lavere strømpriser igjen. Noen av de nedlagte reaktorene kan settes i drift igjen til en overkommelig kostnad. De nye smeltet salt-reaktorene bør også vurderes. Disse anleggene er i seg selv sikre og små. De er for tiden under forberedelse av et halvt dusin nystartede selskaper verden over.

I øyeblikket er landet på et katastrofalt spor:

Vi bør også se nærmere på den ensidige satsingen på vind- og solkraft, ettersom denne strømmen er ustabil og ikke lar seg regulere. Det trengs like mange konvensjonelle kraftverk som før for å dekke de mange mørketidene og dekke en like volatil etterspørsel etter strøm. Dette gir dobbelt så høye faste kostnader. Dette gjør elektrisitet svært dyrt.

Hvis vi skulle ønske å gå tilbake til kjernekraft, oppstår spørsmålet om hvordan dette skal gjøres. Det er jo ingen som ønsker å ha et kraftverk rett utenfor døren.

Det er ikke sant. Innbyggerne i Biblis protesterte mot nedleggelsen av kjernekraftverket der. Det handlet også om arbeidsplasser. Hundrevis av nye konvensjonelle kjernekraftverk planlegges for tiden rundt om i verden. Kjernekraften er på vei oppover igjen. Det er bare Tyskland som ikke er med, og Sveits vet ikke hva de skal gjøre.

Sinn avfeier at «klimamålene» kan nås:

Tror du målene Tyskland har satt seg for CO2-utslipp er oppnåelige?

Det kan jeg ikke forestille meg. Vi har oppnådd en reduksjon på 40 prosent i CO2-utslippene sammenlignet med referanseåret 1990. Dette skyldes i hovedsak at industrien i DDR ble lagt ned. Nå ønsker vi å oppnå de resterende 60 prosentene i løpet av 20 år. Dette kan bare oppnås ved å avindustrialisere landet, men befolkningen protesterer med rette mot dette.

Det får også politiske konsekvenser: «Det er ikke rart at det har dukket opp nye partier på venstre- og høyresiden som ikke ønsker å støtte denne kursen», sier Sinn.

Sikter du til AfD og Sahra Wagenknecht-alliansen (BSW)?

Ja, valgresultatet i Øst-Tyskland vil forhåpentligvis få de gamle partiene til å besinne seg. Dessverre gikk de gamle partiene ikke i dialog med de nye på en argumentativ måte, men satte i stedet selvtilfreds opp brannmurer og slengte ut skjellsord. Det gjorde mange i de nye delstatene virkelig rasende.

Den uttalelsen kunne økonomiprofessoren vanskelig ha fått på trykk i noen av de store tyske avisene, som følger de etablerte partiene lojalt i å behandle AfD som spedalsk. Nå sier han i praksis at AfD reagerer fornuftig på avviklingen av Tyskland.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.