SV vil stanse letingen etter ny olje og gass, fase ut eldre felt og subsidiere grønn omstilling.

Vi har hatt ulike strategier rundt dette. Det vi sier nå er at vi vil stanse letingen generelt. Det vil markere slutten på en epoke og starten på en ny på norsk sokkel, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til E24.

Spørsmålet om leting etter ny olje og gass utgjør et sentralt skille i norsk politikk. Mens partier som Ap, H, Sp og FrP mener at norsk olje og gass hjelper Europa og verden, mener SV, Rødt, MDG, Venstre og KrF at tiden for nye olje- og gassfunn må være forbi hvis globale klimamål skal nås.

Valhall-feltet, Nordsjøen 20170815.
Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen med den nedlagte hotellriggen lengst til venstre. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SV vil programfeste en helhetlig omstillingsplan for oljebransjen, noe som har vært foreslått fra blant andre Klimautvalget 2050 og fra MDG.

– Vårt mål er at de som i dag jobber for olje-og gassindustrien skal gå tørrskodd over i nye oppdrag for flytende havvind og annen relevant industri. Da trenger man en tiltakspakke, sier Fylkesnes.

Mener avgifter er løsningen

SV vil programfeste å stanse de minst lønnsomme eksisterende oljefeltene gjennom avgifter. For eksempel en omstillingsavgift, som partiet har foreslått flere ganger tidligere.

– Med en sånn avgift vil de mest risikable prosjektene ikke settes i gang, sier Fylkesnes.

SV vil i tillegg nekte å forlenge tillatelser på gamle felt med høye utslipp.

– Det kan være aktuelt å ikke fornye levetiden på felt som ikke består stresstesten. Noen av de gamle feltene på sokkelen har veldig høye utslipp per produserte enhet, sier Fylkesnes.

SV ønsker å subsidiere ny teknologi gjennom såkalte differansekontrakter, som allerede brukes innen havvind.

Fylkesnes uttalte nylig at kun idioter tror at det grønne skiftet blir gratis.

– Ja, det er snakk om store penger. Hvert år brukes det 250 milliarder på norsk sokkel. Vi må snu den pengestrømmen fra sokkelen og over på grønne prosjekter, avslutter Fylkesnes.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.