Bärbel Bas taler til Forbundsdagen i Berlin den 7. september 2022. Foto: Michael Kappeler / DPA via AP / NTB.

Ståldivisjonen i Thyssen­Krupp er i krise, og ned­leggelser og ned­bemanning er i sikte. Det får den tyske Forbunds­dagens president Bärbel Bas (SPD) til å frykte slutten for stål­industri­en i Tyskland, melder Rheinische Post.

Mandag fant det sted et nasjonalt «ståltoppmøte» mellom politiske ledere og næringslivet i Duisburg i Nordrhein-Westfalen, der ThyssenKrupp har sitt største stålverk i Tyskland med 13.000 ansatte. Blant de tillyste deltagerne var både delstatens økonomiminister Mona Neubaur og den tyske klima- og økonomiminister Robert Habeck, foruten representater for bedrifter og fagforeninger, melder Westdeutscher Rundfunk (WDR).

Bakteppet er en betydelig reduksjon den senere tiden av stålproduksjonen i Tyskland, både på grunn av høyere energipriser og konkurranse fra Kina som har gitt lavere stålpriser på verdensmarkedet. Dertil kommer at etterspørselen etter stål er redusert på grunn av problemer i bilindustrien og maskinindustrien, som begge merker at det er dårligere tider.

Ifølge Bas truer dette i første omgang titusenvis av arbeidsplasser i stålbransjen, på noe lengre sikt også hele bransjen i landet.

En kompliserende faktor er at Tysklands regjering som en del av det «grønne skiftet» har bestemt at stålindustrien i landet skal gjøre seg «klimanøytral» ved å gå over til å bruke hydrogen istedenfor fossile brensler. Til dette formålet har Habeck øremerket investeringer på to milliarder euro.

Det som også bekymrer de 80.000 stålarbeiderne over hele Tyskland, er at det trengs mange milliarder euro for å fremtidssikre den ekstremt CO2-intensive stålproduksjonen og omstille den til klimavennlig produksjon.

Det ligger i kortene at beløpet er utilstrekkelig til omstillingen. Men bekymringen er også at omstillingen vil gjøre produksjonen enda dyrere, og dermed svekke konkurranseevnen ytterligere.

Ikke desto mindre er alle aktørene klare på at «klimanøytraliteten» skal oppnås.

Stefan Lechtenböhmer, som forsker på energisystemer ved universitetet i Kassel, sier til Tagesschau:

«Dette er en dobbel utfordring. På den ene siden må stålindustrien her bli grønn. På den andre siden må den forholde seg til den globale konkurransen.»

Da er veien kort til at regjeringen må legge mer penger på bordet. Men kan den subsidiere stålindustrien massivt på ubestemt tid?

I delstatsregjeringen tror man at «klimanøytraliteten» vil sikre arbeidsplasser:

Nordrhein-Westfalens økonomidepartement understreker at en «bærekraftig og klimanøytral stålindustri, som står i begynnelsen av en rekke industrielle verdikjeder», er den «avgjørende brekkstangen» for å sikre arbeidsplasser på lang sikt.

Men Bärbel Bas er altså ikke overbevist – hun frykter det stikk motsatte.

Lechtenböhmer tror at flere andre land, også Kina, kommer til å produsere «klimanøytralt».

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.