NTB

Valgansvarlige i amerikanske delstater advarer om at løgn og trusler er et problem under opptakten til valget. Tilliten er blitt svekket av forsøk på å spre mistro til systemet.

Den demokratiske politikeren Maggie Toulouse Oliver i delstaten New Mexico forteller om et klima som fører til stadige trusler mot valgarbeidere.

– Dette er en ond sirkel som vi må få bukt med for landets beste, skriver hun i en uttalelse til administrasjonskomiteen i Representantenes hus, som har til oppgave å overvåke føderale valg.

Om offentlig tillit

Toulouse Oliver er en av seks statlige valgansvarlige som skal delta i en høring om offentlig tillit forut for valget 5. november.

Hun gir klart uttrykk for bekymring, og advarer blant annet om at valg i USA er blitt farget av konspirasjonsteorier, feilinformasjon og direkte løgner. Dette klimaet har ført til trusler, vold og unødvendige forespørsler om informasjon fra det offentlige, mener hun.

I Michigan er den demokratiske politikeren og valgansvarlige Jocelyn Benson enig i bekymringen.

I en skriftlig uttalelse til Representantens hus sier hun at spredning av feilinformasjon fører til trusler som har utløst en «konstant følelse av angst blant valgadministratorer».

Har selv opplevd trusler

Hun har selv opplevd å bli forfulgt og truet.

– Folk har stått utenfor huset mitt eller truet meg, mitt personale og mange av de hundrevis av kontormedarbeidere og lokale valgansvarlige i vår stat, skriver Benson, som er delstatens administrative leder.

– Vi kan ikke ha et trygt demokrati hvis vi ikke klarer å beskytte dem som administrerer valgene våre, legger hun til.

Verken Toulouse Oliver eller Benson identifiserer personene eller gruppene som de mener forsøker å diskreditere valget.

– Et stjålet valg

I de siste ukene har republikanernes presidentkandidat Donald Trump forsterket sine falske påstander om at valget i 2020 ble stjålet fra ham.

Trump hevder også, uten å legge fram bevis, at årets valg kan bli påvirket av stemmer fra personer som ulovlig har krysset den amerikansk-mexicanske grensen.

Denne uken prøver republikanere i Kongressen å tvinge demokratene til å akseptere en lovgivning der det kreves bevis på amerikansk statsborgerskap for dem som registrerer seg for å stemme i føderale valg.

Ikke riktig

Toulouse Oliver påpeker at påstandene om at folk som ikke er amerikanske statsborgere, får anledning til å stemme, er et av mange eksempler på feilinformasjonen som spres. Dette svekker velgernes tillit, mener hun.

– Det at folk som ikke er amerikanske statsborgere, systematisk stemmer ved valg, er ikke riktig, verken i New Mexico eller i landet generelt, understreker hun.

Hvis en person som ikke er statsborger, avgir stemme, er det en straffbar handling. Men uavhengige studier har vist at dette forekommer svært sjeldent.

Høyt antall innvandrere

Den republikanske politikeren Frank LaRose, som har øverste ansvar for valggjennomføringen i Ohio, understreker imidlertid at velgere i hans stat er bekymret for at ikke-statsborgere kan stemme. De viser til at et rekordhøyt antall innvandrere har sluppet inn i landet under president Joe Biden.

– Flere som ikke er statsborgere, er faktisk registrert for å kunne stemme i dette landet, sier LaRose. Kontoret han leder, hevder de har identifisert nærmere 600 slike registreringer.

Ohio har omtrent 8 millioner registrerte velgere totalt, ifølge statlige registre.

Kritiserer presidentordre

Republikaneren Mac Warner fra West Virginia kritiserer Biden for å ha brukt en presidentordre fra 2023 for å instruere føderale byråer til å hjelpe folk med å registrere seg for stemmegivning.

Republikanske politikere mener det åpnes dører for at folk som ikke er statsborgere, likevel kan få stemme.

Warner hevder at presidentordren vil «føre til ulovlig stemmegivning.»

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.