NTB

Den fengslede iranske menneskerettsaktivisten Narges Mohammadi ber verdenssamfunnet kjempe aktivt mot kvinneundertrykkelse ved å forby «kjønnsapartheid».

– Jeg ber internasjonale institusjoner og folk rundt omkring i verden om å handle aktivt, sier Mohammadi i et brev som hun skrev i Evin-fengselet i Teheran lørdag.

Det ble mandag publisert av hennes egen stiftelse i Frankrike, der ektemannen og parets to barn bor.

– Jeg ber FN slutte å være taus og passiv overfor den knusende undertrykkelsen og diskrimineringen som teokratiske og autoritære regjeringer utøver mot kvinner, skriver hun videre og ber om at «kjønnsapartheid» kriminaliseres.

Det er mandag to år siden den unge iransk-kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Iran etter å ha blitt pågrepet for å ha brutt landets strenge kleskode for kvinner.

Mohammadi har i lang tid kjempet både mot dødsstraff og kvinneundertrykkelse i Iran. Hun har sittet fengslet siden november 2021, men gikk også før dette inn og ut av fengsel. Første gang hun ble sperret inne, var i 1998. Hun ble tildelt Nobels fredspris i 2023.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.