En åtte år gammel jente døde av blodforgiftning bare timer etter at hun ble sendt hjem av en fastlege som sa at det lokale sykehuset var fullt, og rådet moren til å gi henne væske og ibuprofen.

Mia Glynn besøkte fastlegen to ganger i løpet av fire dager, men foreldrene Soron (39) og Katie (37) fikk beskjed om å ta henne med hjem, selv om hun hadde symptomer på streptokokker i gruppe A, skriver The Times.

Foreldrene, som er fra Biddulph i Staffordshire, tok Mia med til legen første gang 5. desember 2022, etter at hun hadde begynt å kaste opp, hadde kraftig hodepine og klaget over vondt i halsen.
De kom tilbake til legekontoret den 8. desember etter at Mia, som ikke hadde spist ordentlig de siste tre dagene, hadde forhøyet hjertefrekvens, redusert urinproduksjon og følte seg søvnig.

Til tross for at en lege spurte om hun hadde den da utbredte infeksjonen streptokokkinfeksjon A, rådet hun Mias mor til å gi henne væske og ibuprofen, og til å gi henne antibiotika først når Mia la seg.

Det britiske helsevesenet NHS går fra den ene krisen til den andre. Personalet er enten i streik, og når de er på jobb så klarer de ikke utføre oppdraget sitt, ifølge mange misfornøyde og stadig fattigere briter.

Familien Glyn fikk beskjed om å ta datteren med hjem fordi sykehuset var fullt.
Mia sov i foreldrenes seng den natten, men våknet tidlig om morgenen den 9. desember, desorientert, med blå lepper og utslett på armer og ben.

Hun  følte seg varm, men var kald ved berøring.

Etter å ha blitt kjørt til sykehuset med ambulanse, fikk hun intravenøs væske og antibiotika, men gikk inn i et mistenkt septisk sjokk og fikk hjertestans omtrent 15 minutter etter ankomst. Til tross for gjenopplivningsforsøk døde hun 20 minutter senere. Dødsårsaken ble oppgitt å være sepsis forårsaket av en streptokokkinfeksjon i gruppe A.

Foreldrene til Mia har bedt sakkyndige advokater for medisinsk uaktsomhet om å granske behandlingen av henne.

Moren til Mia hyller sin datter, som «brakte glede og kjærlighet til alle hun møtte», og sa følgende:

– Vår verden og våre hjerter brast for alltid da vår vakre datter ble revet bort fra oss. Den ufattelige og uutholdelige smerten vi føler, er uforklarlig og ufattelig. Vår vakre, friske jente var den lykkeligste, mest intelligente, kjærlige og omsorgsfulle jenta som smilte, danset og brakte glede og kjærlighet til alle hun møtte. Hun brakte med seg så mye latter og moro.

Nå er Mia død, og selv om familien har samlet inn over 40.000 pund vil dette selvsagt ikke erstatte datteren. Selv om de i tillegg har samlet inn over 20.000 pund til veldedighet, er moren klar på at dette ikke er en reell erstatning.

– Vi kommer aldri over smerten ved å miste Mia, spesielt ikke på den måten vi gjorde. Familien vår vil aldri bli den samme uten Mia. Hun hadde hele livet foran seg og ble tatt fra oss på den mest grusomme måten man kan tenke seg.

Selvsagt er helsepersonell også mennesker, og noen feil vil oppstå. Men når feilene er så mange og så utbredte, så er det i realiteten et politisk problem. Folk som bor i Storbritannia forteller om ventetider på opp mot et døgn på legevakten. Da bar man helst ikke være livstruende skadet.

Men siden tre unge jenter ble drept i Southport nylig, så kan denne hendelsen (tragedien) føre til kraftige reaksjoner i en desillusjonert britisk befolkning.

Også i Norge er det ventetid hos legevakten, som hver gang undertegnede har havnet der (litt for ofte, dessverre) har opplevd et rom overfylt av folk som snakker et helt annet språk enn meg, og som ofte har med seg mellom fem og ti følgere, mens vi nordmenn møter alene eller eventuelt med ektefellen eller partneren.

Allikevel: Situasjonen i Norge er ikke å sammenligne med det britene nå opplever. Det konservative parti er i aller høyeste grad medskyldige i denne utviklingen.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.