Matteo Salvini. Stillbilde: Facebook.

En italiensk påtale­myndighet har lagt ned påstand om seks års fengsel for Matteo Salvini fordi han nektet 147 migranter ombord på et skip tilhørende den spanske NGO-en Open Arms en havn i nesten tre uker i august 2019 mens han var innenriks­minister i Giuseppe Contes første regjering.

Det var den 1. august 2019 at NGO-skipet bad om en trygg havn for migrantene på Lampedusa, den lille italienske øya som ikke ligger langt fra det afrikanske kontinentet.

Salvini, som forsøkte å føre en hard linje mot asylmigrasjonen over Middelhavet til Italia, nektet imidlertid å gi dem det, og det var ikke før tjue dager senere at dommere i Agrigento på Sicilia (provinsen som Lampedusa er underlagt) beordret migrantene i land etter at en rettslig inspeksjon ombord hadde konstatert at de var utmattede.

Det rettslige etterspillet begynte i november samme år, da påtalemyndigheten ved spesialdomstolen for statsråder i Palermo overfor det italienske Senatet begjærte adgang til å gå til sak mot Salvini, noe den fikk i februar 2020.

Selve saken begynte i september 2021, og i uken som gikk kom rettsforhandlingene til veis ende med påtalemyndighetens påstand om fengselsstraff for Salvini, som er anklaget for frihetsberøvelse og maktmisbruk.

Ifølge aktor Geri Ferrara hadde Salvini unnlatt å «redde» migrantene, opplyser RAI News.

«Det er et nøkkelprinsipp som ikke kan diskuteres: Når det står mellom menneskerettighetene og beskyttelsen av statens suverenitet, er det menneskerettighetene som må ha forrang i vårt, heldigvis demokratiske, rettssystem.»

«Personen til sjøs skal reddes, og klassifiseringen er irrelevant: migrant, besetningsmedlem, passasjer. I henhold til folkeretten i SAR-konvensjonen skal selv en menneskesmugler eller en terrorist reddes, og deretter vil rettferdigheten om nødvendig gå sin gang.»

Salvinis sjef stiller seg fullstendig solidarisk med sin statsråd, og det samme gjør nåværende innenriksminister Matteo Piantedosi.

«Det er utrolig at en italiensk statsråd risikerer seks års fengsel for å ha gjort jobben sin med å forsvare nasjonens grenser slik mandatet fra innbyggerne krever», sier statsminister Giorgia Meloni.

Aktor i denne saken fremhever spesielt at Salvini selv tok større kontroll over politikken enn det som hadde vært vanlig:

«Når Salvini blir innenriksminister», understreket Ferrara, «flyttes avgjørelser om håndtering av ilandstigninger og tildeling av trygge havner fra avdelingen for sivile friheter og innvandring til ministerens stab, og det er ministeren som tar avgjørelsene. Dette er nøkkelelementet.»

Ferrara anfører også at Tunisia ikke er et land som kan tildele en trygg havn.

«Jeg erklærer meg skyldig i å forsvare Italia og italienerne», sier Salvini selv i en kommentar.

«Seks år i fengsel for å ha blokkert landgangen og forsvart Italia og italienerne? Galskap. Det å forsvare Italia er ikke en forbrytelse, og jeg vil ikke gi opp, verken nå eller noen gang,» skrev han deretter på sosiale medier.

Salvinis advokat Giulia Bongiorno hevder at påtalemyndigheten lar hennes klient unngjelde for det som var regjeringens politikk.

I en annen, lignende prosess mot Salvini for en annen nektet ilandstigning hadde hans gamle regjeringssjef Giuseppe Conte og daværende visestatsminister-kollega Luigi Di Maio gitt uttrykk for at Salvini hadde håndhevet regjeringens politikk, og forsvaret hadde anført at det ikke tilkommer domstolene å overprøve den.

Elly Schlein, leder i Det demokratiske partiet (PD) som er det største opposisjonspartiet, kritiserer Meloni for å ha tatt Salvinis parti.

Også Elon Musk har kommentert prosessen mot Salvini: «Det er den gale aktoren som bør gå i fengsel», uttaler Musk ifølge RAI News.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.