Før et jevnt og usikkert presidentvalg ringer rike amerikanere til eiendomsadvokater for å forsvare seg mot skatteran.

Særlig ideen om høyere arveavgift skremmer velstående amerikanere. Hvis en endring i henhold til skattelettelsene fra 2017 utløper som planlagt etter 2025 – noe som anses som mer sannsynlig med visepresident Kamala Harris i Det hvite hus og Demokratene i flertall i Kongressen – vil minimumsformuen som er underlagt arveavgiften, bli halvert til rundt 7 millioner dollar per person, skriver Wall Street Journal.

Dette vil ramme nesten 10.000 amerikanere. Men de kan velge å flytte pengene sine, akkurat som norske milliardærer som flytter til Sveits. Asker kommune mistet vel rundt 200 millioner årlige skatteinntekter da milliardæren Røkke flyttet vekk fra skatteåket.

Det kan diskuteres om det lønner seg å utarbeide en sikker plan for boet for skattepolitikk som ikke er avgjort. Men rike mennesker liker å være forberedt for alle sinnssyke ideer staten kan komme med. Sosialister i alle vestlige land drømmer om å flå de rike, men regningen havner hos arbeider- og middelklassen, siden de rike alltid kan rømme.

Ved å gi store gaver i løpet av livet og opprette visse typer stiftelser for ektefeller eller barn, kan folk fjerne millioner fra saldoen som er underlagt arveavgiften.

Rådgiverne sier også at tidsvinduet for å gjøre slike skattebesparende grep krymper – og at det lønner seg å gjøre jobben på forhånd hvis du vurderer å opprette en trust.

I utgangspunktet ønsker Demokratene i Kongressen en eiendomsskattoverhaling, men Harris selv har ikke uttalt seg om saken, og hennes kampanje vil heller ikke svare på forespørsler om kommentar. Men de fleste skjønner jo at en eksplosiv vekst i offentlige utgifter må finansieres, og når så man sist en sosialist med andre løsninger enn høyere skatter?

Tidligere president Donald Trump ønsker å gjøre den høyere grensen for arveavgift permanent, sammen med resten av skattelettelsene fra 2017. I en splittet regjering vil dette bli en del av rotete, komplekse forhandlinger om billioner av dollar i utløpende skattelettelser. En republikansk valgseier kan i mellomtiden gjøre det mulig å oppheve arveavgiften helt og holdent.

Kaster millioner

Selv uten valget har mange flere familier opprettet stiftelser de siste årene for å beskytte eiendeler mot kreditorer og skilsmisseoppgjør, samt for å spare skatt på dødsboet.

Den maksimale formuen noen kan dø med – eller gi bort – uten å måtte betale arveavgift, er 13,61 millioner dollar i dag. Denne grensen er indeksert for inflasjon, og forventes å nå 13,99 millioner dollar i 2025, ifølge Wolters Kluwer Tax & Accounting. Med riktig planlegging kan et ektepar skjerme det dobbelte fra arveavgiften. Den høyeste eiendomsskattesatsen er 40 prosent.

Det er selvsagt ikke synd på folk med formue på nesten 150 millioner kroner. Men hvis de tar pengene sine og stikker, så sendes utgiftene nedover, sosialistenes versjon av myten trickle down-teorien.

Tim Starkey, en finansplanlegger i Morristown, NJ, sa at han hjalp en klient til en verdi av rundt 50 millioner dollar med å opprette ugjenkallelige stiftelser for seg selv og kona i fjor, i påvente av at skattelettelsene skulle utløpe og for å komme i forkant av Demokratenes valgseier i november.

Biden hadde planer om å endre reglene for stiftelser som lar personen som oppretter stiftelsen betale inntektsskatt og i hovedsak overføre mer formue til arvingene skattefritt. Harris-kampanjen har sagt at den støtter Bidens budsjettforslag i det store og hele.

Hvis du ikke har 50 millioner dollar …

Ugifte personer som er verdt minst  7 millioner dollar, og ektepar som er verdt det dobbelte, bør snakke om eiendomsskatten, sier en eiendomsadvokat til WSJ.

– Det er ikke bare et øyeblikksbilde akkurat nå. Du må tenke på nettoformuen din i fremtiden, sier Aaron Burton, en boligadvokat i Denver.

Så må man vurdere hvor mye man ønsker å overføre til etterkommere, hvor mye man vil gi til veldedighet, og samtidig bestemme hvor mye ektefellen skal kontrollere.

Andre tanker

Det er også en stor risiko for å handle før regjeringen ferdigstiller en plan.
Mange amerikanere gjorde formuesbevegelser for å unngå arveavgiften i 2012. På den tiden advarte finansrådgivere kundene om at fritaket kunne falle fra 5 millioner dollar til 1 million dollar. Noen mennesker som ga store gaver ved hjelp av ugjenkallelige truster på den tiden, hadde senere andre tanker.
Dawn Jinsky, regnskapsfører og finansplanlegger hos Plante Moran i Southfield, Michigan, hadde nylig en samtale med et ektepar i midten av 50-årene som hadde en formue på 35 millioner dollar og som bestemte seg for ikke å gå videre med en ugjenkallelig trust.

«De ønsket ikke å angre på avgjørelsen», sier hun. De ser på andre ideer, blant annet å gi årlige skattefrie gaver.

Hvem som helst kan gi skattefrie gaver på opptil 18.000 dollar til et ubegrenset antall personer i år. Elizabeth Warren foreslår en grense på 10.000 dollar per gave og et totalt årlig tak på skattefrie gaver noen kan gi i løpet av et år på 20.000 dollar. Warren mener tydeligvis at staten trenger penger mer enn etterkommere og fattige amerikanere.

Å flå de rike betyr i praksis å flå dem som tilhører de lavere sjiktene i befolkningen. Valget i november betyr mest for vanlige arbeidere. De styrtrike klarer seg godt uansett.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.