Republikanernes presidentkandidat Donald Trump  har sagt at han vil ta i bruk føderale fullmakter for å legge press på skoler og universiteter som han mener er for «liberale».

I denne sammenheng betyr liberale egentlig venstrevridde. Det er viktig å skille mellom det man kaller liberals og leftist, har en klok mann sagt.


En strategi Trump har beskrevet, er å iverksette borgerrettsundersøkelser av skoler som har støttet transpersoners rettigheter og programmer for rasemangfold.

En annen taktikk går ut på å bruke akkrediteringssystemet for høyskoler, som setter standarder for skoler, til å redusere målene for «mangfold», skriver Wall Street Journal.

Konservative har tidligere fordømt demokratenes bruk av føderale byråer – av og til hånlig kalt «den dype staten». Nå har Trump og hans allierte antydet at de ønsker å snu på flisa.

– Vi er imot den dype staten, men hva om den dype staten var våre menn? sa Max Eden, seniorforsker ved American Enterprise Institute, en konservativ tankesmie.

Trumps har også foreslått å straffe skoler som krever vaksiner, han vil opprette et anti-woke nettuniversitet og innføre «universelt skolevalg». Denne taktikken vil ikke kreve samarbeid med staten eller Kongressen. Trolig ender dette med lawfare, blant annet fra skolesystemer, universiteter og LHBTQ-forkjempere. Men det finnes fortsatt en motstandsbevegelse, som trenger flere rekrutter.

Trump har også gjentatte ganger lovet å legge ned utdanningsdepartementet. Dette ville vært en god idé også i Norge, som har en kunnskapsminister blottet for kunnskap.

Kamala Harris ønsker å  prioritere tilgangen til førskole, og gjøre det rimeligere å gå på college. Slik kan staten ta kontrollen over alt amerikanere lærer, fra barnehagen til Ivy League.

Kritisk raseteori i søkelyset

– Våre offentlige skoler har blitt overtatt av venstreradikale galninger, sa Trump i en valgkampvideo tidligere i år.

– Vi vil kutte den føderale støtten til enhver skole eller ethvert program som fremmer kritisk raseteori.

Norske medier skrev at å nekte skolene å fremme «kritisk raseteori» var det samme som å nekte undervisning om rasisme. Men det finnes ikke noe mer rasistisk enn kritisk raseteori, som dømmer folk på bakgrunn av deres ufrivillige, medfødte hudfarge.
Trump lover å etterforske «enhver skole som driver med rasebasert diskriminering», selv om den ikke spesifiserer hvilke programmer han vil rette seg mot.

Flere vanlige praksiser i skolen kan bli gjenstand for granskning, sier R. Shep Melnick, professor ved Boston College, som har studert borgerrettigheter. Det kan dreie seg om tiltak som fokuserer på å hjelpe svarte eller latinamerikanske studenter med å lykkes i klassen, mangfoldskontorer som hovedsakelig henvender seg til ikke-hvite studentgrupper, og leksjoner om hvite privilegier.

Flere Ivy League-universiteter er dømt i retten for sin forskjellsbehandling av folk basert på deres rase. I fjor vedtok U.S. Supreme Court at denne praksisen var ulovlig.

Trusselen om en etterforskning kan være like effektiv som en faktisk etterforskning, ifølge juridiske analytikere. Noen få høyprofilerte saker kan få mange institusjoner til å endre praksis.

– Det er en skremmende effekt her som ikke kan undervurderes, sier Jasmine Bolton, en tidligere borgerrettsadvokat i Biden-administrasjonens utdanningsdepartement.

Cynical Theories: En reise gjennom identitetspolitikkens sinnssyke virkelighet

«Transseksuell galskap» og tittel IX

Biden-administrasjonen har tolket Title IX -loven fra 1972 som forbyr kjønnsbasert diskriminering i utdanningsinstitusjoner – slik at den også beskytter transpersoner. Men flere domstoler har avvist denne tanken.

Trump er kritisk til det han beskriver som «transkjønnet galskap» i skolen, og har antydet at han vil snu Bidens tolkning av Title IX . Hyllesten av LHBTQ-mafiaen er i praksis en kjønnsbasert diskriminering. Trump vil også utestenge «menn fra å delta i kvinneidrett». At dette i det hele tatt er oppe til diskusjon viser forfallet i det som en gang var en vestlig sivilisasjon.

Trump vil frata statlig støtte til skoler som tillater en slik kvinnefiendtlig kjønnsdiskriminering. Han vil samtidig stanse støtten til de evinnelige mangfoldsinitiativene, som absolutt ikke aksepterer et mangfold av ideer.

Et nytt utdanningsdepartement under Trump kan møte juridiske hindringer. Høyesterett har nylig sluttet å gi byråer, som utdanningsdepartementet, stort spillerom i tolkningen av føderal lovgivning. Fremtidige høyesterettsavgjørelser om transkjønnedes rettigheter og rasebasert politikk kan påvirke hvordan den neste administrasjonen håndhever borgerrettighetslovgivningen.

Alberto Carvalho, skoleinspektør i Los Angeles Unified School District, sier at han er bekymret over Trumps utdanningsløfter og at han er villig til å kjempe mot dem i retten. Distriktet, som er en av de største i USA,  mottar hundrevis av millioner i føderale dollar.

– Vi vil benytte enhver mulighet vi har til å forsvare, beskytte og hevde rettighetene til studentene våre, sa han.

– Jeg tror ikke vi ville vært alene om dette.

Carvalho har nok støtte fra Harris og omtrent halvparten av befolkningen. Men som alle fra Demokratene har han ingen evne til å akseptere at det er folk med andre holdninger.

Mange tror at et demokrati er fullført hvis flertallet bestemmer. Men et ekte demokrati undertrykker ikke halve befolkningen.

Valget avholdes 5. november, og Document følger med hele veien-

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.