Jens Stoltenberg beklager at Nato ikke gjorde mer for å ruste opp Ukraina før invasjonen. I neste setning begynner han å snakke om fred. Det retrospektive perspektivet virker som en forberedelse til at det må komme en fredsløsning.

Stoltenberg sier det bør skje ved at Ukraina står sterkest mulig. Men han snakker ikke om at Ukraina skal fordrive russerne.

– Jeg beklager at Nato ikke gjorde mer for å styrke Ukraina tidligere. Hvis Ukraina hadde vært militært sterkere, ville terskelen for Russland til å angripe vært høyere. Men det er umulig å si om den ville vært høy nok, sier han.

Så slår han an nye toner:

Stoltenberg erkjenner i intervjuet at krigen i Ukraina ikke vil bli vunnet på slagmarken.

– For å få en slutt på denne krigen, må det før eller siden igjen innledes dialog med Russland, sier han.

– Men det må være basert på ukrainsk styrke, sier Stoltenberg.

– Jeg tror fortsatt på dialog med Russland, kombinert med forsvar og avskrekking. Vi må være sterke for å ha en meningsfull dialog, sier han.

Dette er et linjeskift fra en generalsekretær som inntil nylig har forsvart Ukrainas rett til å slå til dypt inne i Russland.

Stoltenberg sitter med fasit i hånd og kan beklage:

– Nå sender vi militært utstyrt til en krig, da kunne vi ha sendt militært utstyr for å forhindre en krig, sier Stoltenberg i et intervju med den tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.