I Trøndelag har det oppstått en kremeringskrise. I Steinkjer kommune er krematoriet nødt til å begrense seg til 200 kremasjoner årlig, fordi det bruker fyringsolje og ikke har utslippsrensing. 

Det fører til at fra og med slutten av august, er man nødt til å sende avdøde helt til Trondheim og tilbake igjen. Det er 24 mil med bil.

Bisettelser ved krematorier i Norge varierer i pris fra gratis til en kostnad på noen tusen kroner. I Steinkjer kommune har det kostet 2500 kroner å bli bisatt ved kremasjon.

Men nå er prisen langt over 10.000 kroner, kan nettavisen Grav24 melde.

Trønder-Avisa har undersøkt saken nærmere, og finner ut at krematoriet i Steinkjer kremerer utenbygdsbeboere på lik linje med innbyggere i Steinkjer kommune. Dermed ble miljøkvoten nådd den 28. august, heretter må avdøde i Steinkjer sendes til Trondheim. Kremasjonen i Trondheim koster 9000 kroner, i tillegg til transportutgifter på 2867 kroner.

Det gir en samlet pris på 11.867 kroner eller nær fem ganger så mye som tidligere pris.

– Dette er en stor ekstrakostnad som resten av året vil ramme rundt 40 familier i Steinkjer, sier daglig leder Marius Lie hos Lie begravelsesbyrå til Trønder-Avisa.

Krematoriet i Steinkjer er satt opp på 1950-tallet, bruker fyringsolje og har ikke utslippsrensing. Miljøkrav gjør at de er begrenset til 200 kremeringer årlig.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.