33.000 menn, kvinner og barn har kommet til Norge på familiegjenforening de tre siste årene. Det er for mange, mener Høyre, som lover å slippe inn færre.

Én innvandrergruppe i Norge er veldig stor – og ikke så synlig: Dem som kommer på familiegjenforening med et familiemedlem som bor i Norge, personer som har søkt asyl og fått opphold. I denne gruppen er det mange fra Syria.

Andre forenes med et familiemedlem som kom til landet som arbeidsinnvandrer. Her er det mange fra India.

– I innvandringen til Norge står familiegjenforente for en relativt stor andel. Vi ønsker å stramme inn i adgangen til familiegjenforening for å sikre at Norge ikke er et mer attraktivt land å søke beskyttelse i sammenlignet med våre naboland, forteller Mari Holm Lønseth, nestleder i Høyres programkomité, til Vårt Land.

I førsteutkastet til nytt partiprogram varsler programkomiteen hva de som søker familiegjenforening må forberede seg på hvis Erna Solberg vender tilbake til regjeringskontorene:

  • Inn i Norge vil Høyre slippe «hele familier uten behov for familiegjenforening».
  • Partiet vil også stramme inn vilkårene for familiegjenforeningen «innenfor handlingsrommet av internasjonale konvensjoner og menneskerettigheter».

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) mener Høyres programforslag strider mot menneskerettighetene.

– Å opprettholde et familieliv er en grunnleggende menneskerettighet, sier generalsekretær Mads H. Almaas.

I dag stiller UDI et forsørgerkrav til den som søker å få familien til landet. Han eller hun må ha en inntekt på minst 287.278 kroner i året før skatt det første året familiemedlemmet får tillatelse til å bo i Norge.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.