Flere selskaper mener regjeringens kostnadsanslag for flytende havvind er for optimistiske. Blant kritikerne er Aker Offshore Wind, Ocean Winds og Statkraft.

Flytende havvind er fortsatt umoden teknologi, og er blant de dyreste kraftformene man kan bygge ut, ifølge NVEs anslag.

Investeringene i et tenkt flytende havvindanlegg anslås til 22 milliarder kroner, mens nettilknytningen anslås til 3,2 milliarder kroner, ifølge regjeringen.

Disse anslagene er altfor optimistiske, skriver en rekke aktører i havvindbransjen i sine innspill til høringen, ifølge E24.

Selskapene Aker Offshore Wind, Ocean Winds og Statkraft er blant dem som mener at statens anslag bommer.

«Departementets generiske anslag knyttet til investeringskostnader for referanseprosjektet er lavt. Dette underbygges av støttenivået som nylig ble tildelt flytende havvind i Storbritannia», skriver de.

Bak selskapet Blåvinge står Hafslund og Fred. Olsen Seawind. De mener også at regjeringen undervurderer kostnadene.

«For det presenterte referanseprosjektet mener vi investeringskostnaden i basisanslaget må økes betydelig», skriver Blåvinge.

Også Shell, Lyse og Eviny er kritiske til regjeringens anslag.

«Vi mener kostnadsanslagene brukt i referanseprosjektet er for optimistiske og at de bør revurderes», skriver de tre selskapene.

Equinor henger seg på kritikken, og mener at regjeringen har et for lavt anslag på kostnadene.

«Kostnadsanslaget for investeringer for kraftverket vurderes som lavt», skriver Equinor i sitt høringsinnspill.

Selskapet mener i tillegg at de anslåtte nettkostnadene er for lave.

Også klassifiseringsselskapet DNV mener at kostnadsanslagene er «noe lave», om lag 20 prosent under det DNV selv legger til grunn.

«Det er særlig kostnader knyttet til vindturbin, fundament og forankring som er drivere for disse forskjellene», skriver DNV.

Det er også mange andre selskaper som retter kritikk mot regjeringen i sine høringsinnspill.

Regjeringen selv ønsker ikke å kommentere kritikken.

«Vi har ingen kommentar til høringsinnspillene nå», uttaler de.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.