Den svenske regjeringen vil i samarbeid med Sverigedemokraterna punge ut for å gjøre det mer attraktivt for innvandrere å reise tilbake til hjemlandet.

Hjemvendingsbidraget på opptil 350.000 svenske kroner er rettet mot personer som frivillig vil flytte tilbake, skriver NTB.

– Kanskje tenker de at livet i Sverige ikke ble som de så for seg, at de havnet i utenforskap eller så er man blitt eldre og vil vende hjem til landet man opprinnelig kom fra, sier migrasjonsminister Johan Forsell.

Det er ikke satt noe mål for hvor mange personer regjeringen håper å få ut av landet, men det er satt av 1,4 milliarder svenske kroner i 2026-budsjettet.

Skulle alle som søker få innvilget den maksimale summen vil det holde til 4000 personer.

Summen er en kraftig høyning fra dagens hjemvendingsbidrag på 10.000 kroner. I fjor var det kun én person som søkte om bidraget.

Den svenske regjeringen ble frarådet en så stor økning i bidraget av sin egen utredningsleder. Joakim Ruist mente at dette ville sende signaler om at målgruppen er uønsket i Sverige.

Han trakk paralleller til Danmark og sa at dersom svenskene innførte et bidrag likt det som finnes i Danmark, ville omtrent 1300 innvandrere reise, hvorav 600 hadde utvandret igjen selv uten noe bidrag.

– Jeg tror det er for lite. Det er potensielt en ganske stor andel mulige kandidater med tanke på det store utenforskapet, sier Sverigedemokratenes migrasjonspolitiske talsmann Ludvig Aspling.

Han peker på at omtrent en halv millioner personer som er født utenfor Sverige er langtidsarbeidsledige eller sliter med å forsørge seg.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, skriver følgende på sin Facebookside:

«Flere viktige skritt i retning av en ansvarlig og streng innvandringspolitikk. Sverige har lenge vært hardt rammet av den masseinnvandringen som tidligere regjeringer har hatt ansvaret for.

Dette har hatt ødeleggende konsekvenser for vår velferd, vår sikkerhet og vårt samfunn. Nå er det på tide å snu skuta og ta tilbake kontrollen over migrasjonspolitikken. Sverigedemokraterna og regjeringen presenterte i dag en rekke budsjettsatsinger for å løse krisen som den tidligere uansvarlige migrasjonspolitikken har ført med seg.

En av de viktigste satsingene vi nå gjennomfører, er å øke tilskuddet til frivillig repatriering betydelig i 2026. Repatrieringstilskuddet vil kunne utgjøre hele 350 000 svenske kroner. Dette er et reelt insentiv for alle dem som ikke har kunnet eller villet tilpasse seg Sverige, og som ønsker å forlate landet for godt.

Med det nye regelverket på plass, som skal tre i kraft senest 1. januar 2026, vil vi gjøre det enklere for flere å ta steget og forlate Sverige. For å få orden på situasjonen trenger vi en radikal endring i migrasjonspolitikken.

Derfor investerer vi i budsjettet for å styrke Migrationsverket og gi dem bedre forutsetninger for å håndtere returer. Vi sørger også for at det blir flere utlendingsinternater – målet er 1000 plasser så snart som mulig, slik at de som må forlate landet på grunn av kriminalitet eller manglende oppholdstillatelse, faktisk gjør det.

For å skape trygghet i landet vårt må vi også ha bedre kontroll på hvem som er her. Vi har allerede gitt myndighetene økte fullmakter til å gjennomføre interne utlendingskontroller, og nå satser vi enda mer på å støtte politiets arbeid med å gjennomføre disse kontrollene.

Dette er et sentralt virkemiddel for å redusere skyggesamfunnet og sørge for at de som ikke har lovlig rett til å være her, forlater landet. Returmigrasjon er en sentral del av paradigmeskiftet vi er i ferd med å gjennomføre i migrasjonspolitikken.

Det handler ikke bare om å redusere innvandringen, men også om å sørge for at de som ikke har klart å bli en fungerende del av Sverige, får mulighet til å vende hjem. Ved å øke bidraget og stramme inn reglene for integrering skaper vi de riktige insentivene.

Sveriges fremtid ligger i våre hender, og vi vil gjøre alt som skal til for å få landet vårt tilbake på rett spor.»

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.