Så langt iår har antall illegale migranter sunket betydelig i Italia. Statsminister Giorgia Meloni tilskriver nedgangen et tett samarbeid der Tunisia, Libya og Egypt har strammet inn grensekontrollen i bytte mot økonomisk og materiell støtte fra Roma og EU. 

Krisen er flyttet til Kanariøyene

«Kun» 41.617 personer har nådd Italias kyst så langt iår. Det er en nedgang fra 114.612 i samme periode i 2023. Suksessen står i kontrast til Melonis første år som statsminister – 2023 – da rekordmange 157.652 kom. 

Mens den italienske øya Lampedusa i 2023 var under størst migrasjonspress, er migrasjonspresset i 2024 flyttet til Kanariøyene og i ferd med å anta ekstreme proporsjoner, ifølge spansk politi. I løpet av de fem første månedene iår økte antallet nyankomne med 303 prosent fra året før.

Legalisering av innvandringen

Meloni lovet velgerne en streng migrasjonspolitikk og hun ser ut til å gjøre valgløftene til virkelighet, men på den annen side har Italia behov for arbeidskraft. I 2024–2025 vil Italia utstede 425.000 arbeidstillatelser til ikke-EU-borgere «for å fremme lovlig innvandring som tetter hull i arbeidsmarkedet».

I den sammenheng har Italia blant annet åpnet visumkontor i Pakistan. Tanken er først å fremst å utstede visum til sesongarbeidere, men heller ikke det har gått knirkefritt. Myndighetene i Bangladesh har avslørt at italienske visum blir kjøpt og videresolgt av kriminelle bander for opptil 15.000 euro.

Ulovlig og lovlig hånd i hånd

Ifølge Meloni er antall utlendinger som er kommet inn på sesongarbeidsvisum, alarmerende høyt i enkelte regioner. For eksempel står antall visumsøknader i Campania i det sydlige Italia der det er en konsentrasjon av kriminelle gjenger, overhodet ikke i forhold til antall potensielle arbeidsgivere. Arbeidsmigrasjon er blitt en kanal for irregulær migrasjon

– Kriminelle gjenger utnytter smutthull i ordningen med sesongarbeidsvisum og bringer i bytte mot penger, inn uberettigede migranter.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.