Den britiske regjeringen kunngjorde planer om å innføre et forbud mot såkalt junk food fra kl. 21.00, og et totalforbud mot betalte annonser på nettet innen oktober 2025.

Statsministeren har også lovet en rekke andre tiltak som ledd i arbeidet med å gå «fra sykdom til forebygging» av dårlig helse.
Et forbud mot energidrikker for barn under 16 år forventes å bli lagt frem for parlamentet neste måned, og tannbørsting under oppsyn vil bli innført for førskolebarn senere i år, skriver The Telegraph.

Med en grenseløs form for overformynderi skal Starmer & co redde det skakkjørte helsevesenet NHS. Personlig ansvar og frihet havner direkte på søppeldynga.

I en tale om NHS’ fremtid sa Sir Keir:

– De siste ti årene har vi gått rundt og rundt i ring. Vi har gjort kortsiktige tiltak for å få NHS gjennom vinterkrisene – for det er en hvert år, bare større enn den året før – og vi gjør aldri det langsiktige, sa Starmer i talen.

– Jeg vet at noen av forebyggingstiltakene vil være kontroversielle, men jeg er forberedt på å være modig, selv når det er høylytt motstand. Så nei, noen av endringene våre vil ikke være populære overalt, men jeg vil gjøre det som er riktig for NHS, økonomien og barna våre.

Manglende investeringer, omorganisering som er dyttet ned ovenfra og pandemien trekkes fram som årsaker til at det 76 år gamle helsevesenet – som har vært britenes stolthet – nå ligger med brukket rygg.

– Det som kreves, er mot til å levere langsiktige reformer – omfattende kirurgi, ikke bare at man setter på et plaster, heter det i deler av talen ble kjent på forhånd.

– NHS står ved et veiskille, og vi har et valg å ta om hvordan den økte etterspørselen skal møtes. Økte skader på arbeid for å dekke de stadig økende kostnadene som følge av en aldrende befolkning eller reform for å sikre fremtiden, skriver Starmer, før han peker på ett av valgene. (NTB-AFP-Reuters)

Starmer skylder på De konservative for den elendige tilstanden i NHS, noe som ikke er urimelig, siden Toru-partiet faktisk hadde sittet med makten i 14 år før Starmer overtok.

Folkehelseminister Andrew Gwynne sa at regjeringen vil innfri løftet om å begrense reklame for søppelmat på TV og på nettet.
I en skriftlig uttalelse til parlamentsmedlemmene sa han:

– Landet ønsker å se vårt ødelagte NHS reparert. Vårt helseoppdrag gjør det klart at dette krever en forebyggingsrevolusjon, der vi tar tak i årsakene til sykdommer som kan forebygges, og reduserer etterspørselen etter helsetjenester.

Sir Keir har allerede sagt at regjeringen vurderer å innføre et forbud mot røyking i pubhager. Dette kommer i tillegg til tiltak som skal gjøre det ulovlig for alle som er født etter 2009 å kjøpe sigaretter, noe som opprinnelig var planlagt av den forrige regjeringen.

Tobacco and Vapes Bill, som også forventes å forby engangs-dampere som en del av arbeidet med å takle «svøpen av damping blant tenåringer», forventes å bli lagt frem for parlamentet i løpet av noen uker.

Puritanismen er det nye tyranniet

Starmer: Jeg vet at tiltakene vil være kontroversielle

Torsdag sa Starmer at ministrene vurderte ytterligere tiltak for å bekjempe fedme og usunt kosthold, som vil inngå i en tiårsplan for NHS, som skal legges frem neste år.

Flere tiltak er under vurdering, sa statsministeren.

– Vi må gå over til den forebyggende modellen. Det er jeg helt overbevist om, og det vil være en del av tiårsplanen.

I sin tale på King’s Funds årlige konferanse i London sa Starmer at han hadde blitt sjokkert over å høre at tanntrekking er den viktigste årsaken til at barn i alderen seks til ti år blir innlagt på sykehus.

– Det er en sykdom som er veldig lett å forebygge, men det dreier seg selvfølgelig om kosthold og en sunn livsstil.

– Vi er nødt til å komme oss inn i det rommet fordi vi har fått flere og flere sykdommer, og vi lever lenger. Det er bra, men det kommer ikke til å fungere å bare putte mer og mer penger inn i NHS slik det er utformet i dag. Vi trenger også forebyggende tiltak, og disse vil vi legge frem i tiårsplanen.

– Jeg vet selvsagt at noen av dem vil være velkomne, og jeg vet at noen av dem vil være kontroversielle. Det er de alltid. Men med mindre vi endrer modellen, tror jeg ikke vi kan få til den endringen vi trenger.

Allerede i valgkampen annonserte Labour sine planer om å innføre kontrollert og overvåket tannpuss av barn i barnehagen. Staten skal altså ta over barneoppdragelsen, på klassisk sosialistisk vis. Tiltakene skal selvsagt først iverksettes i såkalte vanskeligstilte områder. De «sårbare» må reddes først, mener Labour-regjeringen.

  • Ministrene kunngjorde planer om å innføre et forbud mot søppelmatreklame klokken 21.00 – og et totalforbud mot betalt nettreklame – innen oktober 2025
  • Et forbud mot energidrikker for barn under 16 år forventes å bli lagt fram for parlamentet neste måned
  • Detaljer om planene for overvåket tannpuss for barn i alderen 3 til 5 år i barnehager skal offentliggjøres senere i år
  • Sigarettsalg vil bli ulovlig for alle som er født etter 2009 i henhold til lovforslaget om tobakk og damp, og engangsdamper vil også bli forbudt
  • Regjeringen vurderer å innføre et forbud mot røyking i pubhager.
  • Ministrene har også lovet å gi kommunene større fullmakter til å slå ned på utsalgssteder for junk food og hindre dem i å drive virksomhet i nærheten av skoler.

Hvilket ansvar foreldrene skal sitte igjen med er noe uklart. De kan uansett ikke nyte en sigar på utebordene utenfor den lokale puben. Staten skal overta styringen, så da er det bare å ønske britene lykke til, og be dem stole på Starmer.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.