Ric Grenell, fungerende etterretningssjef i Trump-administrasjonen, bemerket etter debatten mellom den tidligere presidenten og Kamala Harris at ABC News, som modererte og stilte spørsmålene, hadde bevist at de var partiske, og at det var en gave til Trump.

Ja, for rettenkende mennesker som bryr seg om politiske fakta, men hvor mange gjør det? Det får vi se når de første meningsmålingene kommer. Dessverre handler slike debatter sjelden om politikk, men om skuespill, og Harris var godt forberedt og hadde åpenbart øvd inn hver eneste gest og grimase. Hun hadde derfor valgt å le ondskapsfullt og nedlatende hver gang Trump forsøkte å forklare sin politikk. Det må nødvendigvis gjøre inntrykk på den minst informerte delen av befolkningen.

Det kan ikke ha vært lett for Trump å måtte tåle en rekke løgner og personangrep, som var alt Kamala Harris – godt støttet av ABCs moderatorer – hadde å by på.

Det var ikke vanskelig å forstå at Trump må ha sprukket innvendig da Harris tillot seg å beskylde ham for å være en straffedømt forbryter – når både Trump og Harris visste utmerket godt at de mange oppkonstruerte tiltalepunktene den tidligere presidenten har blitt utsatt for, er resultatet av en konspirasjon mellom Harris’ hvite hus og en rekke medgjørlige påtalemyndigheter i flere delstater? Hva gjør man i en slik situasjon? Hvis man ikke svarer, blir det oppfattet som en innrømmelse av at man erkjenner egen skyld. Hvis man påpeker at alle søksmålene er en del av demokratenes lawfare – slik Trump gjorde – blir man ledd ut.

Og hva gjør du når Harris hevder at Donald Trump ønsker å innføre et nasjonalt abortforbud? Hun vet at han gjentatte ganger har benektet beskyldningen, men er fornøyd med at etter Høyesteretts avvisning av Roe vs. Wade, er abortspørsmålet overlatt til velgerne i hver enkelt delstat å avgjøre. Trump påpekte også dette mens Harris lo.

Hun lo også da Trump påpekte at Kamala er for abort i 7., 8. og 9. måned, mens hun unnlot å si om hun fortsatt er det. Da Trump sa at i noen delstater blir levedyktige babyer lagt til side til moren bestemmer seg for om barnet skal avlives, grep ABCs moderatorer inn med en «faktasjekk» om at dette ikke var sant, selv om det finnes flere bevis på at dette skjer.

Harris fikk lov til å beskylde Trump for å ha hyllet noen nazister, selv om dette ryktet for lengst er avkreftet – uten at faktasjekkerne grep inn. De grep heller ikke inn da Kamala Harris sa at Trump burde ha spådd et «blodbad» hvis han ikke vant valget. Det han sa, var at den amerikanske bilindustrien ville stå overfor et blodbad.

For ikke å snakke om at den lattermilde kvinnen sa at Trump ville innføre en omsetningsskatt på 20 prosent, noe han aldri har foreslått.

Og slik gikk det.

Harris unngikk behendig å svare på spørsmålet om amerikanerne har det bedre økonomisk i dag enn for fire år siden under Trump. ABC-teamet presset henne heller ikke til å svare, fordi de visste at de fleste amerikanere sliter med å få endene til å møtes etter inflasjonen som Biden–Harris kjemper for. I stedet for å svare begynte Harris å fortelle om alle de gode tingene hun vil gjøre hvis hun blir president (og som hun ikke har gjort i løpet av sine nesten fire år som visepresident).

Samme historie om Kamala Harris’ åpne grenser, som har banet vei for trolig minst 15 millioner illegale innvandrere (Trump sa minst 21 millioner), fentanyl og meksikanske narkotikakarteller. Men det er ikke noe som bekymrer Kamala og hennes støttespillere, for de lever i beskyttede enklaver med egen sikkerhet.

Harris trengte ikke å forklare hvorfor hun nå hevder å mene det motsatte av det hun forkynte før hun ble kronet til Demokratenes presidentkandidat. Moderatorene spurte henne heller ikke.

På utenrikspolitikkens område spurte moderatorene Trump om han var for en ukrainsk seier i krigen mot Russland, ja eller nei? Trump svarte ikke på det, men fastholdt at han ønsket at krigen skulle ta slutt etter forhandlinger.

Harris sa ikke hvordan hun så for seg en slutt på blodsutgytelsene eller om hun trodde på en ukrainsk seier, men gjorde bare narr av Trump for å være til latter i hele verden.

Trump tapte dette narrespillet, men hvordan kan man vinne i denne tåken av løgn, forstillelse og uærlighet?

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.