Den 24 år gamle mannen som i helga ble pågrepet, mistenkt for tre voldtekter – to av dem på Akademiska sjukhuset i Uppsala – var ansatt ved sykehuset da voldtektene ble begått. Han kommer opprinnelig fra Afghanistan. Dette kan Samnytt nå avsløre.

Statskanalen SVT skriver at mannen som er mistenkt for to voldtekter ved Akademiska sjukhuset har jobbet der. Ifølge ansettelseskontrakten har han jobbet på sykehuset siden 2019. I løpet av sin tid som ansatt der har han tidligere vært mistenkt for grov voldtekt – en etterforskning som ble lagt ned i vår.

SVT unnlater derimot å oppgi etnisk bakgrunn på gjerningsmannen. Det gjør Samnytt.

De to sykehusvoldtektene ble begått i desember 2021, og statsadvokat Karin Persson har tidligere sagt at de «fant sted i en omsorgssituasjon».

Når Samnytt spør henne om den varetektsfengslede mannen var ansatt på sykehuset da overgrepene ble begått, ønsker hun ikke å svare på spørsmålet.

Persson ønsker heller ikke å svare på hvorfor det tok så lang tid før mannen ble pågrepet for voldtektene, eller om det dreier seg om én eller flere ulike anmeldere.

Stockholm: Afghaner voldtok dement 90 år gammel kvinne

Svensk sosialarbeider voldtok og ranet prostituerte

Gjennom Region Uppsala har Samnytt imidlertid fått vite at den pågrepne mannen var ansatt ved Akademiska sjukhuset i Uppsala da voldtektene ble begått der. Ifølge HR-avdelingen var han ansatt som assistent mellom 18. november 2019 og 31. mai 2024.

«Selve AID-koden heter ‘assistent, annet’. Du kan oversette det litt som pleieassistent. Den vanligste oppgaven for en som jobber som assistent er å sitte vakt hos mennesker som trenger ekstra tilsyn». Dette forklarer assisterende HR-sjef Olivia Laurent Wijkmark til Samnytt og fortsetter: «Du jobber i helsevesenet med enkle, ufaglærte oppgaver».

Det er altså i denne arbeidsrollen at mannen begikk to voldtekter på sykehuset «i en omsorgssituasjon».

Den varetektsfengslede 24-åringen kom til Sverige fra Afghanistan under migrantbølgen som enslig mindreårig migrant. Han har ingen slektninger i Sverige. I tillegg til voldtektene på sykehuset er han også mistenkt for en voldtekt i Uppsala i august i år.

Mannen gjorde sin siste vakt på sykehuset i august i fjor.

«Vi har sett på denne medarbeiderens tidligere arbeidsforhold, og det har variert mye over tid hvor mye han har jobbet», sier Olivia Laurent Wijkmark.

Den varetektsfengslede afghaneren har vært svensk statsborger siden mai 2024.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.